Demeter bicskája

Posted by

Parászka Boróka
>A HVG írt egy cikket Demeter szilárd kultúrpápa kapcsán, miszerint hiába kapott sok
pénzt, csak beletörött a bicskája a jobboldali kultúra építésébe. Ehhez írt kommentet
fészbuk oldalán, Parászka Boróka.
>Demeter Szilárd olyan kulcsfigurája a rendszernek, akivel szemben éles kritika fogalmazható meg, és akin le lehet vezetni sok-sok haragot, feszültséget. Épp ezért nagyon káros minden, Demeter ellen irányuló indulat. Bármilyen megalapozottak is a kifogások, bármennyire is érthetőek az ellenérzések,
elfedik a lényeget: nem Demeter teszi a rendszert, hanem a rezsim Demetert.
Ez a rezsim azt hazudta, hogy kulturális, nemzeti kulturális megújulás lesz. Intézményes reform, méltányos és bőkezű kultúra támogatás. Ehhez képest nulla kulturális stratégiája van a kormánynak, viszont az amúgy is rossz állapotban lévő intézményeket lezüllesztették, a kultúra területén dolgozókat, alkotókat
vagy hűbéri viszonyba kényszerítették, vagy marginalizálták, vagy egyszerűen elüldözték az országból. És mindennek a tetejében, dacára a milliárdos támogatásoknak, alapvetően pénzhiány van. A kultúrára szánt pénzt éppúgy kiszipákolták, kimosták, eltulajdonították a rendszerből, mint bármi mást.
Mindezt figyelembe véve tökéletesen érdektelen, hogy a hóhér (vö: kormánybiztos,
államtitkár stb.) szerepében ki van.
Azt mérlegelni, hogy Demeter Szilárd utódja (Békés Márton?) jobb lesz-e vagy rosszabb? – az csupán a rendszer erősítését jelenti. Mert erre játszik ez a rezsim: a félelemre, a hűbéri kegyek lesésére, játszmázásra, alávetésre, kiszolgálásra, pletykálásra, hírelésre. Legfőképpen szorongásra és félelemre.
Azon tanakodni, vajon Demeter mégiscsak a sok olvasatlan tahó között nem egy megbecsülendő félművelt-e? Egy kétkapura játszó alkusz, akivel ki lehet egyezni… ez nem vezet sehova.
Ami ma Magyarországon (az erdélyi bábtisztviselők segítségével is) zajlott és zajlik az önkényes, kultúraellenes. Igen, az úgynevezett nemzeti kultúrát veszélyezteti leginkább, mert mára ennek csak kisajátított, lebutított propaganda tartalma van.
Ez ellen rendszerkritikusan lehet fellépni. Nem Demeter Szilárd elleni vagy melletti szimpátiákkal, taktikázással. Hanem a jogalkotás, joggyakorlás, költségvetés, intézmény működtetés kritikájával.
Mert Demeter hiába megy (ha megy), a rezsim marad.

Címkép: Amikor még Orbánnal…