Naplopó: Igazmondáson fogták Orbán Viktort?!

Posted by

Mondják, hogy Donald Trump elnöksége első 828 napja során 10111 alkalommal, vagyis átlagosan naponta tizenkétszer nem mondott igazat; ez a rekord alighanem túlszárnyalhatatlan, de pusztán statisztikai kedvtelésből érdemes volna Zöldi és Bolgár sorozataiban átböngészni a hasonnemű honi teljesítményeket.

A fenti emelkedett gondolatmenetre az sarkallt, hogy véleményünk szerint a két nappal ezelőtti Médianaplóban igazgyöngyre bukkantunk. Méghozzá a fapofa hetében, az ország első embere, azt kell mondanunk: az idézetekkel Messi-esen (vö. Messiás módra) cselező mestere elméjének mélységeiben.

Három nagy válságot vezettem le” – ezt mondta a rádióban Orbán Viktor.
Nacsak! És még be is vallja? Nehogy tévedjünk, de ez inkább amolyan freudi elszólásnak tűnik, hiszen a válságot kezelni, megoldani szokták, nem lebonyolítani. Levezényelte a pénzügyi, a migrációs válságot? A Covidot??? Helyettesítsük be a válság szót a háború szóval… és kapjunk a fejünkhöz, ne is folytassuk, még gondolatban sem.

Nincs most helye az olcsó élcelődésnek, csattanó keresésének; egyszerűen álljon itt a Médianapló említett bejegyzése alá írt redaktori észrevétel.

A szerkesztő megjegyzése

Bár képtelenek vagyunk rá, hogy Orbán Viktortól bármilyen “magvas, bölcs mondást” kiemeljünk, most az első idézet olvastán éreztünk némi kísértést. Azt mondja a miniszterelnök: “Három nagy válságot vezettem le”.
A Médianapló szerzője tájékoztatásul meg is jegyzi, hogy a pénzügyi, a migrációs és a világjárvány okozta válságokról van szó.
Egy baj van, elég nagy. Félő, hogy O. V. mást, válságkezelést akart mondani. Azt szokás irányítani, levezetni. Vagy higgyük el Orbánnak, hogy nem freudi elszólás volt, és tényleg azt akarta állítani, hogy a válságot, válságokat irányította, “szervezte le”?

Visszaemlékezve a különböző machinációkra, vészhelyzeti titkolózásra, trükkökre, főleg pedig a tragikus válsághelyzetek gátlástalan politikai és gazdasági–pekuniáris kihasználására, hajlunk rá, hogy azt mondta, ami történt: valóban a válságokat bonyolította (le). Kezelni, megoldani kellett volna.
Új Hét