Dzsudzsák büntetése

Posted by

Kocsmár-Tóth István
(Index)

Míg sokak olvasatában Dzsudzsák Balázs vasárnapi búcsúmeccse egy érdemtelen ajándék – pedig Marco Rossi, az elmúlt 20, de lehet, 30 esztendő leghitelesebb szövetségi kapitányaként a létező összes fórumon igyekszik elmondani, hogy érdemtelen ajándékosztogatásról vagy a politikai nyomásnak való engedelmességről szó sincs esetében – szerintem pont hogy egy érdemtelen béklyó. Ha úgy tetszik: büntetés.
Egy óriási stoptábla.
Egy hatalmas betűkkel a falra vésett: „Vége van. Törődj bele!” utasítás.
Dzsudzsák hiába küzdene még – hiába áll úgy a görögök elleni meccshez, hogy a neki jutó tíz percben, egy félidőben, akármennyi időben élete futballját nyújtja, gólokat ver, gólpasszokat ad, és így talán megragadja a most utolsónak tartott esélyét a csapatba való visszakerülésre –, valójában a mostaninál is elképzelhetetlenebbé válik, hogy a keret rendes tagja legyen bármikor is.
Ha vasárnap pályára lép – s innentől már elég egyértelmű, hogy pályára lép –, úgy Dzsudzsák Balázst elbúcsúztatjuk a válogatottól. Kész, vége. Pont. Tapsvihar és 50-60 ezer ember éltetése pecsételi meg a sztoriját a nemzeti tizenegyben, lezárva egy megannyi szép pillanattal és néhány igencsak feledhetően sikerült meccsel tűzdelt korszakot a válogatott és a Nyírlugosról indult futballista karrierjében egyaránt. Függetlenül attól, hogy Balázs és szűkebb debreceni pátriája milyen lehetőséget lát és remél a vasárnap estétől.
(A szerző hosszabb írásának részlete)