Olvasópróba: Varga Judit két nyilatkozata

Posted by

A rovat nem lesz szájbarágó és nincs hozzácsapva vélemény, de még sugallat se. Csupán a memóriát hivatott föleleveníteni, esetleg bizonyos változásokat regisztrálni. Már aki erre még hajlandó.

Varga Judit, igazságügyi miniszter, 2022. november 1.:

Azért érkeztem ma Brüsszelbe, hogy tájékoztassam a tagállamokat arról, hogy mit tettünk le eddig az asztalra az elmúlt hónapokban, és mit tervezünk tenni a közeljövőben. Magától értetődik, hogy Magyarország elkötelezett azok mellett az értékek mellett, amelyekre az Európai Unió épül, és amelyekben mindannyian osztozunk.

 Magyarország elkötelezett az Unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett is, mivel az európai adófizetők, köztük a magyar állampolgárok és vállalatok befizetéseinek átlátható és hatékony felhasználása mindannyiunk közös érdeke.

Úgy gondolom, hogy a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljárás egy teszt, ami a konstruktív párbeszéd példájává, az egység a sokféleségben eszméjének szimbólumává és a valódi szolidaritás megerősítő eszközévé válhat.”

Varga Judit, 2021. március 15.:

A baloldal hazai és nemzetközi szinten is össztűz alá vette Magyarországot, és egy jogállamisági furkósbottal fenyegetve próbálta ideológiai elvárásokhoz kötni a költségvetési kifizetéseket. Ezt akkor a legmagasabb politikai szinten tudtuk visszaverni.” – mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn reggel. Arról, hogy Magyarország és Lengyelország március 11-én keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági feltételrendszerről szóló uniós rendelet miatt, Varga Judit kijelentette, hogy nem hagyhatták, hogy egy „jogállamiságot sértő uniós norma maradjon hatályban.” A magyar kormány keresetében azzal érvel, hogy a rendeletnek egyrészt hiányzik a jogalapja, másrészt nem egyértelmű, hiszen a jogállam fogalma nemzetközi szinten definiálhatatlan. „A jogállamiság egy elérendő vágy. Célja, hogy az állami szervek kiszámítható elvek alapján működjenek, ám ez országonként eltérő módon történhet. E téren is létezik nemzeti identitás, a jogállamiságnak nem tudunk egységes definíciót adni” (ÚMSz)

 

Címkép: Olvasópróba/Pesti Magyar Színház (A kép csak illusztráció)