Nukleáris vaktölténnyel bombáznak Ukrajnában?

Posted by
Friss Róbert
>Továbbra is komoly nyomás helyeződik az ukrán légvédelemre, de a pénteken olyan cirkálórakétát is lelőttek, ami meglepő módon biztató előjel lehet a totális háború kimenetelével kapcsolatban írja, több fotrrásra hivatkozva a napi.hu. A “vaktöltényből” leszűrhető tapasztalatok hosszútávon több szempontból is az orosz tüzérségi képességek gyengülését vetítik elő. Ám még így is fenn áll a veszélye, hogy rövidesen még a jelenleginél is nagyobb kihívásával találhatja szembe magát Ukrajna.

Pénteken sem engedett az orosz haderő az ukrán infrastruktúra bombázásából. Az indiai CNN-News18 élő közvetítése szerint több robbanást okozott egy észak-kijevi energialétesítményt ért találat, de a kedden kilőtt mintegy 90 rakéta után a főváros légelhárítása igyekszik tartani a tempót.

A csütörtöki országos vörös riadó óta sikerrel szedtek le négy Shahed-136 típusú iráni kamikaze drónt és két nagyobb orosz cirkálórakétát, amik Kijev infrastruktúráját támadták. Az NV cikke szerint azonban az egyik robotrakétára a szokásos robbanófej helyett egy nukleáris vaktöltényt “csavartak” fel az oroszok.

Az ukrán Defense Express információi azt erősítették meg, hogy ez egy régi szovjet gyártmányú, 1970-es Kh-55-ös típusú levegőből indítható rakéta volt, amit kifejezetten nukleáris robbanófejek célba juttatására fejlesztettek ki. A típust sosem állították szolgálatba, eddig raktárakban tárolták őket. A védelemipari lap szerint ez arra utal, hogy az oroszok már nagyon kifogyóban vannak, és a nukleáris arzenáljuk elemeihez kell nyúlniuk ahhoz, hogy fenn tudják tartaniUkrajnafolyamatos bombázását. Ezt igazolja az akcióval kapcsolatos több elméletük is. A legmegengedőbb elképzelés szerint a rakétákat előkészítő tüzérség egyszerűen felülről kapott utasításra teljesítik acirkálórakétákállandó jellegű bevetését, és annak ellenére, hogy lehetnek még tartalékok, ők már csak ehhez a modellhez fértek hozzá.

Az is elképzelhető, hogy direkt utasítást kaptak a régebbi típus felhasználására, kvázi látszati tömegnövelő céllal, mivel az extra rakéták mindenképpen plusz célpontokat jelentenek az ukrán légvédelemnek.

Bár ennek a bizonyos rakétának is feltehetően már fixált volt a kilövése a keddenLengyelországbanlandoló ukrán elhárító töltet katasztrófája előtt, nem kizárható, hogy a robbanásértNATOáltal felelőssé tett orosz katonai vezetés tudatosan akarta növelni az ukrán légvédelem hibalehetőségeit.

Ezek után, ami a legmegnyugtatóbb verzió lenne Ukrajnának, az az, hogy a valóban kifogyóban vannak a készletek, és tényleges kényszerből kell fokozatosan vaktöltényekre váltania az orosz tüzérségre. Azonban ezzel együtt jár egy aggasztóbb tanulság is. A lap szerint a tüzérségicsapássorozatoknál általános szabály, hogy először a régebbi típusú rakéták hadát indítják útra. Bár a Kh-55-ös becsapódása a készletek kimerülésére utal, úgy értesültek, hogy a masszív keddi rakétatámadásban annak egy fejlettebb típusát, a végül rendszeresített Kh-101-esből is lelőttek egyet, aminek darabja nagyjából 13 millió dollárba, tehát 5,1 milliárd forintba kerül. Mindez könnyen azt jelezheti, hogy rövid távon jelentősen komolyabb kihívással nézhet szembe a tapasztalati úton összetákolt ukrán légvédelem. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha a nukleáris vaktölténnyel a rakéták eredeti rendeltetése szerinti bevethetőségét tesztelték az oroszok.