ÁH, képaláírás – Putyin és Zelenszkij találkozása

Posted by

Valójában 2019-ben találkoztak személyesen először és utoljára, hogy megpróbálják megoldani vitáikat. Macron volt a közvetítőjük. Némi előrelépés történt, de utána semmi…

Zelenszkij az invázió kezdete után is felajánlotta, hogy személyesen találkozik Putyinnal, de erre Putyin nem volt hajlandó. Az orosz fél semmilyen okot nem mondott , a Quora platform egyik (naiv) hozzászólója szerint bűntudat, szégyenérzet – bár “valószínűleg nem lelkiismeretfurdalás” – miatt. (Nagyon elrugaszkodott a feltételezés, hogy Vlagyimir a betegsége miatt sem nagyon akar találkozgatni?)2019-es decemberi találkozásukról a Magyar Nemzet többek közt ezt írta:

Többek között a kelet-ukrajnai fogolycserében értek el előrelépést párizsi csúcstalálkozójukon a normandiai négyek, de az orosz és az ukrán államfő különbözőképpen foglalt állást első közös találkozójuk után.
Zelenszkij most először találkozott személyesen Putyinnal, és jóllehet több intézkedésben is megállapodtak az ukrajnai békefolyamat beindítása érdekében, a politikai kérdésekben – mint mondta – nem értettek egyet, emiatt ő elégedetlen. Putyin orosz elnökkel ellentétes véleményen van a határellenőrzés és a választások kérdésé­ben. Ragaszkodik ahhoz, hogy előbb álljon helyre az ukrán ellenőrzés a teljes határszakaszon, és csak ezután tartsák meg a helyhatósági választásokat a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területein. Az orosz elnök ellenben előbb választásokat követel, és utána ígéri a határ fölötti ellenőrzés visszaadását Kijevnek. Az Ukrajnán átvezetett orosz gáz tranzitszerződéséről Zelenszkij annyit mondott: szakértők szintjén tárgyalnak tovább a részletekről, és az év végéig remélhetőleg megállapodnak.
Putyin elégedetten nyilatkozott a csúcs eredményeiről. – Igen, elégedett vagyok – jelentette ki angolul újságíróknak az Élysée-palotában. Mint elmondta, fontos lépés történt a feszültség csökkentése érdekében. – Az a tény, hogy egymás mellett ülünk, már önmagában fontos eredmény – vélte Macron. – Még nagyon sok munka vár ránk, de az a benyomásom, megvan a jó szándék – hangoztatta Merkel.

Másfél év múlva kiderült a folytatás is…