Próba cikk: Erdélyben születtél? Kívül tágasabb!

Posted by

Új Hét (Marosvásárhely)
Több tucat nézőt tiltottak ki a biztonsági őrök a budapesti Tüske-csarnokban rendezett FTC-Telekom–Gyergyói HK jégkorong mérkőzésről. Volt, akit az érvényes jegye ellenére is elküldtek. Ötven gyergyói szurkoló azért maradt le a csapata győzelméről, mert ugyan a vendégszerktorban is voltak még üres helyek, de a helyszínen nem árultak oda belépőt.  A magyarországi sporttörvény és a liga 10 % férőhelyet biztosít a vendégszurkolók számára. Ez a 200 db belépő a mérkőzés kezdetére elfogyott. Mivel nincs semleges szektor a mérkőzésekre, ezért a biztonsági szolgálatnak kötelessége azonosítani, ha vendégszurkolók hazai belépővel próbálnának meg belépni. Az kacifántos. Kint rekedt egy magyar válogatott jégkorongozó, a jelenleg a Csíkszeredai Sportklubot erősítő Reisz Áron is, akit azért nem engedtek be, mert Csíkszeredában született.
Az általa készített felvételen jól hallatszik, amint a biztonsági szolgálat munkatársai megtanácskozzák egymás közt, hogy mivel a személyi igazolványa szerint „romániai”, nem léphet be a csarnokba: „akkor köszönjük” – mondta az őr, majd becsukta az ajtót. – Mivel ezen az estén abszolút semleges nézőnek tartottam magam, fel sem merült bennem, hogy a vendégszektorba váltsak jegyet egy hazai mérkőzésen – írta Reisz Áron a posztjában. Hozzátette: „Egyszerűen a születési helyem alapján diszkrimináltak a biztonsági őrök. A sportolóval együtt sokan annak ellenére sem juthattak be, hogy nem a Gyergyó drukkerei, egyszerűen szeretik a jégkorongot, magyarként Magyarországon élnek, itt váltottak jegyet a találkozóra, csak éppen Erdélyben látták meg a napvilágot. A személyi igazolványuk pedig le is buktatta őket.

A Gyergyói HK állásfoglalást adott ki pénteken, melyben többek között azt írták, hogy a Tüskecsarnok befogadóképessége bőven megengedte volna, hogy akár több férőhelyet biztosítsanak a vendég szektornak, de semleges szektor kijelölésére is lett volna lehetőség. És a vendég szektorban is voltak még üres helyek, amelyeket a kizárt nézők elfoglalhattak volna. „Felháborítónak tartjuk, és határozottan tiltakozunk a rendezők és a biztonsági szolgálat részéről tapasztalt megnyilvánulásokkal szemben. Kérjük a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga vezetőit, tegyenek lépéseket, hogy a jövőben mindez ne fordulhasson elő” – írták. Ráadásul csíki csapat minden mérkőzése végén az őket elkísérő nagy számú szurkolótáborral együtt elénekli a székely himnuszt, de erről a csarnok DJ-je nem tudott, így nem keverte le a zenét. Talán szerencsére, mert így a székelyek nem hallották a himnuszukat kifütyülő Fradi-tábort sem. Az 5-1-es gyergyói sikerből kulcsszerepet vállaló kapus, Adorján Attila az M4 Sport kamerái előtt kért szót, mert úgy érezte, a mérkőzés végén méltánytalanság érte őket a Tüskecsarnokban. „Azt még szeretném elmondani, hogy utoljára ilyet csak Brassóban láttam, hogy a székely himnusz alatt a zenét nem állítják le. Nagyon sajnálom. Nem tudom, mivel érdemeltük ezt ki. Mi mindig megadjuk a tiszteletet, és úgy gondolom, mi is megérdemeljük” – nyilatkozta.