Az MTA szerint is válságban van a közoktatás, a magyarok nagy része az egészségügyben sem bízik, de legalább vécépapírhiányra nem kell számítanunk

Posted by

Kedves olvasónk,
tele van elégedetlenséggel az ország. A magyarok lesújtóan bizalmatlanok az egészségüggyel kapcsolatban. Az Ipsos felmérése alapján a hazai lakosság körében a legalacsonyabb az egészségügyi rendszerbe vetett bizalom, míg a koronavírus-járványt kevésbé, addig a rákos megbetegedés kockázatát óriási problémának tartják.

Nemcsak a jelenlegi helyzettel elégedetlenek a válaszadók, hanem a jövőbeli változásokkal kapcsolatban is pesszimisták. Ráadásul a felmérés eredményei szerint az is nyilvánvaló, hogy a kapott egészségügyi szolgáltatások differenciáltak attól függően, ki fordul ellátásért. De nem az egészségüggyel kapcsolatos negatív hozzáállás az egyetlen ügy, amivel érdemes és kell a héten részletesen is foglalkozni.

KÖZOKTATÁS

Megszólalt az MTA is a közoktatás elkeserítő helyzetével kapcsolatban. Az Akadémia két közleményben reagált az elmúlt hetek eseményeire és az évtizedek alatt felhalmozott lemaradás eredményeire, válságosnak nevezve a közoktatás állapotát. A héten megjelent, a Times Higher Education felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája pedig arra is rávilágított, hogy világviszonylatban, egyetlen magyar egyetem, a Semmelweis Egyetem tudott bejutni az első 250 intézmény közé. A nemzetközi rangsorban az oktatói és hallgatói teljesítményt, a nemzetközi eredményeket és publikációkat, valamint a kutatási eredményeket is pontozzák, e tekintetben is van mit behoznia a magyar felsőoktatásnak. Eközben, bár Lengyelországban hasonló államberendezkedés valósul meg, az oktatáson nem érződik olyan mértékben a hatása, mint a magyar rendszeren. Az ottani pedagógusok autonómiája erősebb és a finanszírozás még mindig átláthatóbb, mint a magyar rendszerben. Standard mérési rendszereket alkalmaznak és biztosítják, hogy az oktatás minősége kiszámítható legyen.

REZSI

Az energiaárak emelkedése és az egészségügyi intézményektől kezdve az iskolákon át a kutatóintézeteket is érintő fogyasztáscsökkentési követelmények folyó hazai és nemzetközi kutatásokat is veszélyeztetnek. Az intézményeknek nemcsak a fűtésszámlán, hanem a kutatások folytatásához nélkülözhetetlen berendezések üzemeltetésén is spórolniuk kell, így időszakos leállások várhatók, ahogy az egyetemeken is megpróbálják visszafogni a kiadásokat – akár az online oktatás bevezetésével, akár a melegvíz elzárásával.A júliusban bejelentett rezsiár-emelkedés felhajtotta a napelemek iránti keresletet, ami nemcsak az engedélyeztetési idő elhúzódását eredményezte, hanem azt is, hogy nyilvánvalóvá vált: az ország elektromos hálózata elavult és nem elég felkészült a nagy mennyiségű lokálisan termelt energia befogadására. Így a héten bejelentették, hogy a mostantól engedélyezett háztartási napelemrendszerek nem táplálhatnak be a központi hálózatra.

KLÍMA

Míg a Földön a klímaváltozás hatására a majmok lejönnek a fákról, addig David Attenborough új, lenyűgöző képi világú sorozatban mutatja be azt, ami a Föld jeges élővilágából még megmaradt.A felvételek, bár elképesztő tájakat mutatnak be, talán nem szemléltetik eléggé azt, hogy a természeti kincsek napjai meg vannak számolva, a klímakatasztrófa vészesen közeleg. De a klímaváltozás nem csak a földi életteret alakítja és alakította át: a Marson talán virágzó élet lehetett, mielőtt a bolygó meg nem fagyott volna.

BIODIVERZITÁS

Egymillió aláírás elég indok arra, hogy az Európai Bizottság tárgyaljon a méhek védelmének érdekében benyújtott javaslatról és a szintetikus növényvédő szerek használatának korlátozásáról. A mezőgazdaság gyökeres átalakítását sürgető kezdeményezés a beporzók védelme mellett a diverzifikált és GMO-mentes gazdálkodás mellett lép fel. De nem csak a rovarok, hanem a magyar erdők védelme is napirenden maradt. A Natura 2000 hálózathoz tartozó területeken lévő erdők esetleges tarvágásának engedélyezése ugyanis nemcsak környezetvédelmileg aggályos, hanem a jövő nemzedékeinek jogait is korlátozhatja. A WWF pedig arra figyelmeztet, hogy a Föld élővilágának biodiverzitása és a populációk számának folyamatos csökkenése nemcsak ökológiai, hanem gazdasági szempontból is komoly problémát jelent. Jelentésében a szervezet hangsúlyozta, hogy egyébként a klímaváltozással való hatékony megküzdésben a diverzitás helyreállítása lenne az egyik leghatékonyabb eszköz. A héten hirdették ki még a Wildlife Photographer of the Year díjazottjait, egy magyar fotóst, Potyó Imrét is beválasztották a nyertesek közé. Csigaszellem című képe egy pöffeteggomba spórakilövellésének különleges pillanatát örökíti meg.

BOMBA

Az 1962-es kubai rakétaválság óta nem volt akkora a nukleáris háború kockázata, mint most, mondta a múlt héten Joe Biden amerikai elnök, de egyelőre az amerikai hírszerzés szerint semmilyen közvetlen jel nem utal arra, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyverek bevetésére készülne az ukrajnai háborúban. David Petraeus nyugalmazott amerikai tábornok és a CIA volt igazgatója úgy gondolja, az Egyesült Államok és szövetségesei egy orosz nukleáris detonáció után konvencionális fegyverekkel megsemmisíthetnék az Ukrajnában lévő orosz katonai erőket, és elsüllyeszthetnék a Fekete-tenger orosz hadiflottáját. Tom Nichols amerikai nemzetbiztonsági szakértő kevés esélyt lát arra, hogy Putyin nukleáris fegyvereket vetne be, de amióta az orosz hadsereg elkezdett összeomlani a harctéren, aggódik emiatt. Szerinte Biden elnöknek igaza van, amikor azt állítja, hogy a nukleáris fegyverek alkalmazása csak a kezdete lenne egy globális katasztrófának.

NOBEL

A Közgazdasági Nobel-díjat hétfőn adták át, Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) korábbi vezetője, Douglas Diamond, a Chicagói Egyetem közgazdász professzora és Philip Dybvig, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója és pénzügyi professzora megosztva kapták a gazdasági válságok és a bankok kapcsolatának kutatásáért.

A három kutató fektette le a modern bankkutatás alapjait az 1980-as években, és munkájuk során tisztázták a bankok szerepét, illetve feltárták, hogyan lehet kevésbé sebezhetővé tenni őket válság idején, és hogyan súlyosbítják a bankösszeomlások a pénzügyi kríziseket. Elemzéseik nagy gyakorlati jelentőséggel bírtak a pénzügyi piacok szabályozásában és a gazdasági válságok kezelésében – szól az indoklás.

ZANZA

A héten megjelent egy kutatás is, ami szerint megfejtették a testmagasság genetikai hátterét: az európai felmenőkkel rendelkező lakosság esetében 12 ezer gyakori genetikai variáns is felelős lehet az eltérések közel feléért. A NASA akkumulátorfejlesztése pedig elhozhatja az elektromos repülőgépek korszakát, hiszen elég könnyűek ahhoz, hogy elegendő mennyiségűt helyezzenek el belőlük a járműveken ahhoz, hogy legyen elég energia a repüléshez. Egyiptomi kutatók aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy visszaszerezzék a British Museumban tárolt rosette-i követ, ami szerintük az egyiptomiak jogos tulajdona. A műkincs hosszú évek óta konfliktus tárgya: Egyiptom szerint a britek nemes egyszerűséggel ellopták azt tőlük. A vita továbbra sem látszik rendeződni, a kő minden jel szerint Londonban marad.
Ugyanakkor mi itt Magyarországon megnyugodhatunk, bár drágább lesz a vécépapír, de legalább lesz, nem kell arra számítani, hogy üres polcokkal, a termékek kihűlt helyével találkozunk az üzletekben. A papíralapanyagok ára ugyanis, más termékekhez hasonlóan, meredeken emelkedik és nem is igazán tűnik úgy, hogy ez a növekedés megáll egyhamar. Ha pedig már a nélkülözhetetlen mindennapi tárgyaknál tartunk, talán itt az ideje, hogy te is beszerezd az ivótülköd, ami nélkül ugyan lehet élni, de nem biztos, hogy érdemes!

Címkép: Rosette-i kő 

%d bloggers like this: