Nagyüzemi előítéletgyár

Posted by
Gaál Péter
>Kérdés az Origón: “Te mit szólnál, ha állami gondozott volna a szomszédod, vagy a gyereked párja?”
Megáll az eszem. Ez ugyanaz számomra, mint hogy valaki milyen nációba született. Egyszerűen nem jut el az agyamig már maga a felvetés sem. Egyszerűen nem tudom felfogni, miért érdekes az, hogy valaki hol töltötte a gyermekkorát. És ha putriban? És ha palotában?
Nekem van egykori állami gondozott ismerősöm. Hét éves koráig a csavargó anyukájával volt, utcán éltek abból, amit az anyuka lopatott vele, mert ő nem volt büntethető. Aztán gondozásba vették, ő pedig SZERETETT OTT LENNI. Máig szeretettel emlékszik vissza arra az időre. A volt társaival is összejár néha. Még az anyját is megkereste, pedig… Derék, becsületes felnőtt vált belőle. A lehető legderekabb és legbecsületesebb. A nevelőintézeti háttér AZ Ő SZEMPONTJÁBÓL nem jelent többet, mint hogy beton- vagy téglafalú házban nőtt fel. “De a nevelőintézeti gyerekek többsége bűnöző lesz!” Itt kezdődik a fentebb felsoroltak kompetenciája. És ez sem ilyen egyszerű. Hogy visszacsatoljak magamhoz, és a BENYOMÁSHOZ, az már egy kétkomponensű valami: én és ő. Az ÉN előítéletem. Ha csak EGY van, aki nem az… egy pedig van, lásd a példaszemélyemet. Annál rosszabb előélete nemigen lehetett senkinek. Rá így hatott. Másra máshogy. A nevelőintézeti társaság is hozott anyag. Ilyen brancsba is lehet kerülni, meg olyanba is. Bűnözőként is ki lehet kerülni, meg nem bűnözőként is. És ha valaki bűnözőként kerül ki, akkor is lehet nem bűnözőként folytatni. Ki így kompenzál, ki úgy.
De mit gondolnak, kivel veszélyesebb szorosan összefonni az életüket: Kolompár Armandóval vagy Rogán Antallal?
Tudnak EGYETLEN volt állami gondozott mai magyar kormánytagról? De azt ugye, tudják, hogy miért kérdezem?
Amúgy meg mindegy. Nincs jelentősége. Ha elviekben, ha gyakorlatiakban. Persze ez is egyéni szociális probléma, már, ha probléma.
Nekem nem. Nekem az a velejéig rothadt, tudjukkitőleredő, mindenkit – vádlót és vádlottat – egyaránt és egyformán megnyomorító, nagyüzemi előítéletgyár a probléma, ahol az efféléket kiagyalják.