És engem hogy számolnak meg?

Posted by

Paprika blog

> És engem hogy számolnak meg? – kérdezte tőlem Pityóka, aki a szokott helyén, a majdnem fő úti, de legalább elég nagy élelmiszerbolt előtt kéregetett. Üzleti kapcsolatunk hosszú esztendőkre vezethető vissza, bár meglehetősen egyoldalú. Ő minden találkozásunkkor megkísérelt megvágni egy kis apróra. Többnyire sikerrel.
Mi a hézag? – kérdeztem vissza, mert nem értettem a fennforgást.
Hát a népszámlálás. Engem, hogy számolnak meg? Mert én is a nép vagyok! Online ugyebár nem tudom kitölteni, mert ha lenne drótom az internethez, már rég eladtam volna a MÉH-ben. Azt az apróságot már nem is említve, hogy laptopom sincsen.
A biztosok megtalálnak a szállón – nyugtattam meg.
Ott még a biztos urak se szoktak megtalálni. Nem úri hely az, kérem szépen! Mindenféle népek járnak oda, én azokkal nem vegyülök. A romházhoz, ahol mostanában meghúzom magam, meg nem hiszem, hogy kijönnének. Azt se tudják, mikor tartom a hivatali órákat!
Fontos neked, hogy téged is beleszámoljanak? – kérdeztem.
Hát… Ha már mindenki benne lesz. Mert azért én se vagyok akárki! A nemzet része vagyok, ha nem is a legfényesebb… Meg aztán… Nagyon nem szeretném, ha megvágnának kétszázezerre…
Ezen elmerengtem. Tényleg, hogy számolják meg a hajléktalanokat? Azt tudom, hogy a népszámláláskor kért adatok sacc per kábé 80-90 százaléka amúgy is összeszedhető egyéb adatbázisokból, csak át kéne fésülni őket rendesen. Majd negyven éve idomítok számítógépeket, vannak sejtéseim arról, hogy egy kis ügyességgel – teljesen törvényes úton – mi mindent össze lehet kaparni egy emberről.
Még arról is, aki az utcán él. Akkor meg mi végre az egész? Merő kényelemből? Adják meg a dolgozók maguk az adataikat? Az összeesküvés-elmélet gyártók nyilván hatszázféle remek magyarázattal állnának elő. Vagy már elő is álltak. Kéretik nem bedőlni nekik!
Az sem lehetetlen, hogy egyszerűen csak arra kíváncsiak hány embernek tartoznak. Jó az ilyesmit előre tudni, mielőtt megtörténik az elszámolás és neki kell állni törleszteni az adósságokat.
Megjegyzem, Pityókának is jól jönne némi lóvé. Legfeljebb elinná. Nem szeret teljesen felesleges beruházásokat finanszírozni…
Kép: Illusztráció!