Miért vállal szerepet az ingyen cirkuszban egy komoly, tisztességes szervezet?

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Amióta #GadóGábor lemondott kuratóriumi tagságáról és #LigetiMiklós háttérbe vonult a Transparency International nyilvános megszólalásaiban, sejtettem, hogy valami ilyesmi készül. De azért reménykedtem benne, hogy tévedek és az évtizedek alatt komoly társadalmi megbecsültséget elérő, nagy presztízsű szervezet nem vállal szerepet a kormány (ál)korrupció ellenes intézményében. Hiszen 12 évünk volt arra, hogy megtanuljuk, hogy “amit korrupciónak neveznek, az ennek a kormánynak a legfőbb működési elve (Lánczi András) és nem lehet kétségünk afelől, hogy az EU kívánságára felállítandó korrupcióellenes testületben bármelyik független korrupcióellenes civilszervezet csak fügefalevél lehet a rendszerszintű korrupció leplezéséhez.
Egy olyan országban, ahol 12 év alatt a miniszterelnök közvetlen családtagjai és barátai lettek az ország leggazdagabb emberei, ahol a miniszterelnöki vő – aki most éppen a @magyaremberek vérplazmáján gazdagodik – 12 milliárdos csalását a #magyaremberekkel fizettetik meg, ahol Orbán Viktor személyesen jelöli ki baráti köréből, hogy ki kerüljenek be az új “arisztokráciába”, ahol a miniszterelnöki kabinet vezetője évente százmilliókat zsebel be egy senki által soha meg nem ismert “találmányáért” (bár lehet, hogy ez az önmagától növekvő lakás csodaszere), ott hogyan lehetne elhinni, hogy a kormány olyan szervezet hoz létre, amely valóban a rendszerszintű korrupció ellen küzd. Hiszen ez egyenlő lenne az öntökön lövéssel. Ha itt valóban elkezdődne a korrupció felszámolása, akkor ezt csak önmagán kezdhetné a kormánypárt, hiszen mások már ha akarnak sem nagyon tudnak korrupcióban részt venni, hiszen nem férnek hozzá a forrásokhoz.
A Transparency Internationalnek a részvétellel kapcsolatban megfogalmazott feltételei pedig nevetségesek. Pl.: “bármikor kiléphet a testületből”. Hát ott azért talán még nem tartunk, hogy fegyvert szorítanak valakiknek a homlokához. ha valahonnan ki akar lépni. Egyszerűen nem értem, hogy miért vállal szerepet ebben az ingyen cirkuszban egy ilyen komoly, tisztességes szervezet, amely ezzel évtizedek óta épített presztízsét teszi kockára. Biztos vagyok benne, hogy ennek a “korrupcióellenes” testületnek a tevékenysége csúfos kudarccal fog végződni és ebben vállalna szerepet a TI.