Magyarul beszélő orosz propagandisták

Posted by

Csehszlovák Kém

 >Miért nem értik a „realisták” és a „józanok” az orosz-ukrán háborút?
Napok óta hallom a magyarul beszélő orosz propagandisták szájából – tudjuk a neveket, de ismételjük el a goebbelsi propaganda terjesztőit: Nógrádi György, Bayer Zsolt, Stier Gábor, Robert C. Castel, Bogár Laci bácsi, Demkó Attila, Kiss Rajmund, George Spöttle, a Mandiner, a Magyar Nemzet és a Hír Tv propagandistái – hogy Magyarország a „józanság” szigete, a Nyugat nemcsak haldoklik, hanem a „háborúpárti” álláspontra helyezkedéssel megbolondult, és eljött az idő a reálpolitika alkalmazására Oroszországgal kapcsolatban.
Ugyanezek voltak azok, akik 2022. február 24-e előtt vagy tagadták vagy kinevették a háború lehetőségének ötletét, majd a háború elején sóhajtozásra váltottak át, miszerint Oroszország olyan nagy és erős, hogy a béke érdekében Ukrajnát fel kell áldozni, most pedig az a propaganda-szöveg, hogy Ukrajnát nem tudja a Nyugat annyira megerősíteni, hogy megmentse szegény Putyint a megaláztatástól.
Csakhogy ezek a „realista” és „józan” propagandisták nem igazán értik az orosz-ukrán háborút és általában a háborút sem. A háború elején sütött az arcukról a magabiztosság és úgy gondoltak az orosz hadseregre, mintha valamiféle videójátékot tolnának, ahol végigmennek a pályákon és mindent visznek. Orbán Tusványoson simán betippelte Oroszország győzelmét. Most pedig úgy viselkednek, mintha a nyugati fegyverszállítások (vagy éppen a szankciók) csak egy villanykapcsoló lenne, amit csak úgy le lehet kapcsolni.
Csakhogy ez nem így működik, nem lehet az ilyen folyamatokat csak úgy le és fel kapcsolni. Vajon ezek a hamis „realisták” konkrétan milyen támogatást szeretnének leállítani Ukrajna felé és milyen szankciókat feloldani?
Másik fontos szempont, ami a fegyverszállítások felgyorsítását szorgalmazókat néha kiakasztotta, hogy iszonyatosan komoly dolog lehetett felépíteni az Ukrajnának kiporciózott fegyverszállításokat, ami valójában egy komplett NATO-segély, hogy ne csapja ki a biztosítékot az oroszoknál a dolog. Valójában a kezdetektől fogva baromi szigorú korlátozások léteznek a különböző fegyverszállításokra és viszonylag kisszámú fejlett rendszert (HIMARS) küldtek.
A helyzet az, kedves „realisták” és „józanok”, hogy az ukránok ezekkel a kiporciózott és viszonylag kis létszámú korlátozott segítséggel sokkal jobban éltek, mint ahogy arra számítottatok, és ennek ellenére alaposan megalázzák az orosz hadsereget. Szóval, a jelenlegi fegyverszállítások még csak nem is teljes mértékű fegyverszállítást jelent Ukrajnának és ma már az a katonai realitás, hogy akár néhány héten belül teljesen összeomolhat a teljes frontvonal.
A helyzet azonban az, hogy a posztfasiszta maffiaállam propagandistáinak a realizmus ideológia, nem elmélet. Ami miatt aggódnak, az a saját megaláztatásuk és politikai bukásuk. Már az elejétől mondtam, a háború egy doktriner, fekete-fehér történet. És ha valaki oldalt választott, akkor ennyi, nincs már visszaút, így lett Orbán maffiaállama, Putyin kurvája is.
Európának pedig erős Ukrajnára van szüksége, amit fokozatosan fel kell építeni, a NATO keretén belül, hogy távol tartsuk az agresszor Oroszországot és megvédjük az európai demokráciát és jogállami intézményhálózatot.
Az új magyar rendszerváltás négy alapprogramja a demokrácia, a jogállamiság, a piacgazdaság és a nyugati orientáció helyreállítása, valamint a magyarul beszélő orosz propagandisták hazugságainak büntetőjogi paragrafussal történő kiszorítása a magyarországi közbeszédből.
(Amelyik párt vagy politikus nem ezt ígéri, az a rezsim szolgája).

Cínkép: Nógrádi György