Hibrid forradalommal lehet megdönteni a hibrid rezsim hatalmát

Posted by

Az egyik legfontosabb módszer egy olyan ellenzék fenntartása, amelyik jobb esetben elhiszi magáról, hogy az adott feltételek között nyerhet. Rosszabb esetben ő maga ugyan nem hiszi el, de a választóival megpróbálja elhitetni, hogy nincs másra szükség, mint mondjuk valamilyen új kommunikációs trükkre, vagy az ellenzéken belüli öldöklés után az erőviszonyok átrendezésére, majd ezek után csak készülni kell, készülni arra, hogy majd a gazdasági nehézségek hatására a hibrid rezsim megbukik. Ezért tartottam nagyon cinikusnak, amikor az egyik ellenzéki képviselő egy interjúban arról beszélt, hogy „nem kell forradalom, mert a forradalom csak addig szép, amíg más vére folyik”. A forradalom természetesen soha nem szép, és egy felelős ellenzéki politikus szeme előtt valóban egyetlen cél kell hogy lebegjen: forradalom nélkül, úgy megdönteni ezt a hatalmat, hogy ne jussunk el vérontásig.

Ez azonban egészen biztosan nem fog sikerülni, ha csak „készülünk”. HIBRID REZSIM ELLEN HIBRID FORRADALOM KELL! A hibrid forradalmat nem kell feltalálni. Az ugyanúgy felhasználja a valódi forradalom sok eszközét, mint a hibrid rezsim is használja a valódi diktatúrák eszközeit. Vannak tüntetések, sztrájkok, ha kell, van polgári engedetlenség. Egy sikeres hibrid forradalomhoz nagyon pontosan meg kell jelölni a célokat, konkrét követeléseket. A sikeres hibrid forradalom nem közvetlenül hozza el a hatalom bukását, hanem megteremti a valódi, tiszta választások feltételeit. Mi is láttunk már hasonlót 1990-ben és most valami hasonlóra lenne szükség. (Mondhatják, hogy hova vezetett a rendszerváltás, de az egy másik történet).

A diktatúra erőszakot is alkalmaz, a hibrid rezsim pedig csak a diktatúra többi eszközét használja. A hibrid forradalom lényege ugyanez: a forradalom eszközei közül is szigorúan hiányzik az erőszak, de minden más eszközt felhasznál ahhoz, hogy a hatalomra nyomást gyakoroljon. A hibrid forradalomban nem folyik vér és nincs erőszak, de az igaz, hogy a résztvevők vállalnak bizonyos egzisztenciális kockázatot. Ezek a kockázatok azonban egyrészt eltörpülnek egy valódi forradalom kockázatai mellett, és tudnunk kell, hogy ha nem cselekszünk időben, a hatalom mindenképp el fog jutni a hibrid rezsimből a diktatúrába is. Másrészt a hibrid forradalom egyéni kockázatainak nagysága ugyanúgy azon múlik leginkább, hogy hányan vesznek részt benne, mint a valódi forradalomé. Néhány embert el lehet bocsátani, le lehet járatni, meg lehet hurcolni. Sok tízezret viszont nem. Ahogyan a kockázatok, a hibrid forradalom sikere is csak azon múlik, HÁNYAN vesznek részt benne.

A hibrid forradalomhoz ugyanúgy elszántság és akarat kell, mint egy valódi forradalomban. Talán még nagyobb is annál, hiszen az eredmény CSAK attól függ, mennyire veszi azt a hatalom komolyan (egy forradalom esetén ez kevésbé kérdéses…). A sikeres hibrid forradalom egyik feltétele ugyanúgy a szervezettség és a szolidaritás, mint a valódié. Előbbi nélkül talán lehet sikeres (legalábbis kezdetben), utóbbi nélkül soha.

Végül a legfontosabb: a hibrid forradalmat ugyanúgy el kell kezdeni valamikor, mint a valódit.