Valami nagy szemétség

Posted by
Bak Mihály
>(dühös poszt)
Pár nap múlva kezdődik a népszámlálás, és valami nagy szemétségre készülnek. Előzmény. Elolvasva a KSH összes eddigi közlését, feltűnt: szemben a korábbiakkal, egyetlen szó sincs arról, hogy az anonim kérdőív és a névvel társított azonosítóadatok nem kapcsolhatók össze. Most pedig a Népszava írásából kiderült: egyáltalán nincs anonim kérdőív. Névvel kell ellátni a mindenre kiterjedő összeírást. Pl. a most első ízben végzett felmérést a lakásokról, de minden másról is. Vagyoni helyzet, családi viszonyok, és még ki tudja, mi, minden névvel, lakcímmel együtt. Azt megengedik, hogy pl. a vallásra, nemzetiségre vonatkozó kérdésekre ne válaszoljunk. S minő véletlen, éppen most már kötelező a részvétel, 200 ezer forint büntetés terhe mellett.
És mindezt azzal a rablómesével indokolják, hogy a személyes adatokkal zárható ki, hogy bárki több helyen megtalálható legyen az országos névsorban. Az elmúlt harminc évben ez nemhogy nem volt probléma, hanem a kiemelkedően megbízhatónak állított lakcímnyilvántartással egyenesen szükségtelen volt. Mostanra hirtelen végletesen elromlott a regiszter… Hát persze.
Szóval, nem tudom, milyen gazemberség áll a háttérben, de ez a totális adatszerzési szándék egészen felháborító. Mi több, még a tákolmányból levezethetően is törvénytelen. Ilyen széles körű adattömeg névvel összekapcsolva egyszerűen védhetetlen.
Minde miatt én nem veszek részt ebben a vircsaftban. Ha kell, leülöm a büntetést – érdekes lesz az EU-ban olyan fogoly léte, aki mindössze ragaszkodik a személyes adatok védelméhez fűződő jogaihoz. Arra kérek mindenkit, hogy, ha teheti, tegyen így. Ne legyünk nyitott könyv a rezsim előtt.