DiákSzülő Élőlánc

Posted by

Ferber Katalin

>Feltételezem, hogy sokan nem tartják hitelesnek az alábbi sorokat, mert nem vagyok Magyarországon. Lassan 30 éve mentem onnan el, s bár rendszeresen hazajárok, az valami egészen más. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a hazai oktatási rendszer teljes szétrugdosása, a tanárok (vagyis ismeretlenül is a kollégáim) méltóságminimumának ledarálása, a pedagógus szakmánk sokféle eszközzel történő ellehetetlenítése kényszerít engem is arra, hogy legalább írásban megszólaljak.

Közgazdász vagyok és történész. Egyetemista korom óta tanítok. Nem az szerintem kizárólag a fontos, hogy miként tanítom a dualizmust vagy a japán modernizációt, hanem ezek HOGYANJA. Teljes oktatásomat Magyarország végezte. Ingyen. Renitens magatartásom ellenére “megengedte” az akkori oktatási intézményrendszer, hogy általános iskolába járjak. (Marginalizáltként ez nem volt magától értetődő.) Igazi pedagógus, Tóth Gabriella (Bp. VI. Vörösmarty utcai általános iskola) mentett meg a javító-nevelő intézettől, segített (igen, informális eszközökkel) abban, hogy a hatósági tilalom ellenére gimnáziumba járhassak. A gimnázium eltiltott az egyetemtől. Az egyetem eltiltott a szakmámtól, a tanítástól. A tiltók azonban hamarabb ülhettek le nyugdíjasként kötögetni vagy sakkozni foteljeikben, mint gondolták. MINDENT otthon, vagyis a hazai oktatási rendszerben tanultam meg. EZ TETT ALKALMASSÁ ARRA HOGY JAPÁNBAN, AMERIKÁBAN, AUSZTRÁLIÁBAN VAGY ÉPP ÚJ ZÉLANDON A DIÁKOK SZÁMÁRA VALÓDI PEDAGÓGUSKÉNT ADJAM TOVÁBB A TUDÁSOMAT. A hazai oktatási rendszer rendszerizék ellenére nemzetközi hírű szakemberek alapoktatását végezte el, nem is rosszul. Ma ez már nagyrészt emlék, illetve ajándék a “nyugatnak”.
Ezrek kapnak (ma még) minőségi oktatást, amit a jelenlegi oktatáspolitikai intézmények ajándékba adnak a “nyugatnak”. Milliárdokat. EZT kell megállítani, elsősorban a hazai összes tanár megbecsülésével (ehhez nem krétát kell venni, hanem minden iskola autonómiáját vissza kell állítani) és újabb Horthy szobrok, múltba révedő párásszemű relikviák helyett fizetéseket kell adni, normális tankönyveket kiadni. Mert ugye a jelenlegi kormányzat nem tesz kevesebbet mint folyamatosan milliárdokat ad át kamatmentesen a haldokló nyugatnak. Pedig már CEU sincs. Tegnap késő volt ahhoz hogy ezt szülők, tanárok és diákok megállítsák. Mindannyiukkal szolidaritást vállalok és kérek mindenkit hogy ezt tekintse hitelesnek. Köszönöm. FK