Emberkisérlet

Posted by
Batka Zoltán
>Na, most ráérek, megírom az emberkísérlet eredményét. Szóval felnőttnek azért nem olyan nagy kihívás a 16-18 fokos szoba. Nem mondom, hogy kellemes, de még így is lényegesen jobb odahaza a plusz 16 fok, mint mínusz 25 a lövészárokba vagy a Gulágon, márpedig ha az oroszok győznének Ukrajnában, akkor idővel dolgos népünk számára az volna a másik opció. (Meg mondjuk azt is el tudom képzelni, hogy a Voronyezsnél szolgált nagyapám mit szólna ahhoz ha valaki azon nyavalyog, hogy az oroszok támadása miatt kénytelen odahaza elviselni a kicsit hűvös levegőt.)
Na, szóval a 16 fok pulóverrel, zoknival simán elviselhető, az újdonság, hogy alváshoz is kell a sapka (egy orosz tankersapkám van muhaha). A hűvös nyomán valamivel többet kell mozogni, (ösztönöz a testedzésre!) ellenben közhiedelemmel szemben nem szabad piázni. (Az oroszok, a baltiak meg a skandinávok nem azért vedelik a vodkát, mivel hideg van, hanem mivel szimplán depressziósak meg alkoholisták- az okok listája hosszú itt nem mennék bele, speciel a masszív 0 fokos kőkemény magyar telekben is vedel a magyar mint a kefekötő.)
A sport nagyon sokat segít, napi fél óra kocogás vagy valami hasonló mellett az ember meg sem érzi odahaza a hűvös levegőt, de ugyanígy hasznos a skót-fürdő, a forró-hideg váltogatása, utána gyakorlatilag elmúlik a hidegérzés. Előnye még, hogy nagyon mélyen lehet aludni, a nyári aszályok után (négy órákat aludtam) a hűvösben garantált a mélyalvás.
Hát ennyi. Sok hátrányát nem tapasztaltam a hűvösnek, nem fáztam meg, inkább egészségesnek éreztem, mint hátrányosnak, de nyilván ez személyre szabott, meg ja, természetesen kisbabáknak, gyerekeknek nyilván nem ajánlott, most szigorúan felnőttekről beszéltem.