A krízis, ami maga alá temet

Posted by
Parászka Boróka
>Nem győzött a magyar sajtó azon örvendezni (vagy szörnyülködni), hogy Meloni Orbán szövetségeseként nyert választást, s így két erős, szélsőjobbos, Brüsszel ellenes szereplő lesz most az európai porondon.
Holott Orbánnak vajmi kevés köze van Melonihoz, és amit most látunk az az Orbán kormány gyenge, ám annál kétségbeesettebb kísérlete a kormányzati krízis leplezésére. Egy ideje a magyar miniszterelnök minden lehetséges taktikával befarol a sikeres, vagy annak gondolt politikusok mögé. Ez történt a nyáron, amikor bevásárolta magát fellépőnek Trump mögé. És ez történik most, amikor elsőként és forrón gratulált Meloninak.
Meloni és Orbán között egy közös pont van: hogy valamikor, régen mindketten a putyini utat követték. Ha úgytetszik, mint majdnem minden szélsőjobbos európai politikus, ők is Putyin köpenyéből léptek elő.
Azóta Meloni felismerte az idők szavát, és amennyire lehet, távolodik Moszkvától – túlélésre játszik. Orbán már nem engedheti meg magának ezt a távolodást, ő végérvényesen összenőtt a putyinizmussal. Az európai szélsőjobb meg fog újulni, de Orbán nélkül.
Ellentétben azzal, amit a magyar kormánypárti és ellenzéki sajtó hirdet, nincs “magyar út”, “magyar siker” a nemzetközi porondon. Lejtmenet van, nem leplezhető krízis.
Ez a krízis maga alá fog temetni bennünket, kisebbségben élő magyarokat is, mert a magyar kormány egyrészt ott használ fel, ahol nem szégyell, arra, amit csak a gátlástalanság lehetővé tesz. Másrészt azért, mert (tartván az amerikai polgárjogi megújulástól és annak globális hatásaitól) háborút hirdetett az identitáspolitikák ellen. Máspedig mi, kisebbségi magyarok sem tudunk e nélkül érdeket képviselni. Minden meleg közösség, LMBTQ jogok ellen indított magyar hadjáratnál fontoljátok meg: erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyarok isszák majd a levét, mert olyan politikai elveket gyengítenek ezek a támadások, amelyek az etnikai kisebbségek jogait is védik.