Elkapartuk magunkat évtizedekre

Posted by

 Raskó György

 > Ha nem lett volna elég tegnap a diktatúra lebontásából. Ketten is továbbontották Orbán roskadozó kétharmadát. Először a Momentum elnöke közölte, hogy nem az árnyékkormány kell, az nem jó, hanem ők járják a vidéket szakértőkkel és mindenkinek megmondják, hogyan köll fűteni.
De ez sem volt elég a pompás megoldásokból. Jött Kunhalmi, aki mingyárt önkritikát gyakorolt:a választási kampányban az ellenzék túl sokat (sic!)”putyinozott”és ez nagy hiba volt. Majd jött a jelen: semmi baj nincs, mert ahol ő, Kunhalmi jár szerte a vidéken, ott özönlenek hozzá az emberek. (Így mondta.) Persze neki se jó az árnyékkormány, mert csak közösen lehet, hiszen csak az MSZP-nek van programja. Őket is tessen bevenni a kormányba (árnyék, egyelőre).
Egyszerűen nem hiszem el, amit látok, hallok, olvasok. Még minek köll bekövetkeznie, hogy a kommentháború helyett a tömeg egy új ellenállást, új mozgalmat, új Demokrata Néppártot alapítson?
Csak kérdem.

Én már régóta semmin sem csodálkozom, de azért meglepett, hogy Orbán akkor indít népi konzultációt EU szankciós kérdésekben, amikor térden állva könyörög az uniós pénzek folyósításáért. Mire számít? A kérdésekre adott válaszok 95- 98%-a a kormány által elvárt lesz, ehhez nem kell konzultáció, pláne akkor, amikor éppen befagyasztottak számos állami kifizetést, mert nincs pénz. Erre honnét lesz? Kér az uniótól?

A néphülyítésnek úgy látszik nincs határa. De szerintem ilyen mélységű szellemi degradáció azért még nem volt a nemzet történetében (jó, Rákosi pajtás alatt azért volt).
Orbán jó két két és félmilliós kemény magja úgy látszik mindent kibír, és nem agyatlanságból támogatja a miniszterelnököt, hanem mert szereti, imádja.
A másik oldalon Gyurcsány keménymagja áll, jóval szerényebb számban, mondjuk úgy 600-700 ezren azért vannak. Ők ugyanolyan kritikátlan megszállottak, mint az Orbán hívők, de csak az orbáni tábor harmadát adják. Összeadva Magyarországon a tényeket negligáló, egyoldalúan elfogult támogatók aránya az összes választásra jogosultnak 35-40%-át teszik ki.
Hozzájuk jön még a Fideszt, a kormányt számításból, érdekből támogatók száma, akik jó állás, támogatási pénzek elnyerése, valamint a vallásosság tart a Fidesz mellett, akármi is történik. Számuk további egymillióra tehető. Így a választók közel 60%-a eleve elkötelezett módon szavaz, kampányok milyenségétől függetlenül.
A tapasztalat az, hogy a választásra jogosultak 20-25%-a sose megy el szavazni. Marad a józan politikai erőknek 10-15%-os tér. Nálunk e tábor kegyeire hajt közel egy tucat ellenzéki pártocska. Reménytelen helyzet. Változáshoz marad a forradalom, mint egyetlen esély. De azt meg nem kívánhatjuk, mert az adok kapokban hosszú időre elvérezhet a nemzet. Más országokban is vannak ilyen ab ovo elfogult választók, de arányban 10-15%-nál többet nem tesznek ki szinte egy komoly demokráciában sem
. Így ott nincs veszélye a szélsőség hatalomra jutásának, ők szerencsések. Mi úgy tűnik elkapartuk magunkat évtizedek