Hideg, mint a békavér

Posted by

Rab László
Fagyos szeptemberi hangulatban van szerzőnk, azon tűnődik, most menjen-e vissza az időben, vagy csak holnap reggel. Rab László 33. heti összefoglalója.

Fázom. Szeptember közepén-végén. Pedig nem panelben lakom. Nem merem bekapcsolni a gázt Vettem egy hősugárzót, ami persze zabálja a villanyt, azzal segítek rá esténként a cirkó hézagjaira. Nem panaszkodom. Van munkám, van jövedelmem, nyugdíjas vagyok. Mégis be vagyok szarva a téltől. Ugyanúgy, mint 8 és félmillió honfitársam. Egy végigdolgozott élet után kályhát nézegetek az áruházban. Fás kályhát. De az se jó, mert a kémények a házon ramaty állapotban vannak. Szereltess föl napelemet, javasolja a haverom. Minek, kérdem. Hogy fizessem az államnak a rendszerhasználati díjat? De hát ne jelentsd be a villanyvállalatnak, csak kúrd ki a teraszra, és csinálj vele melegvizet. Azt nem lehet, mondom. A magyar állam ezt nem engedi. Mert akkor nem a haveroknak kettyen az áramdíj. Ne törődj a magyar állammal, ő sem törődik veled. Éppen nagy ívben tojik rád. Azt akarja, hogy dögölj meg, és akkor nincs veled többé semmi gond. Fizetni a nyugdíjat, milyen költséges dolog az. Pusztulj, hogy végre ne legyél, ez a cél. Maradjon hat-hétmillió erős magyar, aki minden körülmények között a Fideszre szavaz. A többi tűnjön innen el.

Nem az volna-e az állam dolga, hogy törődjön az állampolgárokkal?

Ezt kérdezem naiv módon, hoztam magammal a huszadik századból. A haverom: na marhulj már! Hát háború idején, amikor nekiengedték a biciklis katonát a ruszki tanknak, az mennyire tekinthető törődésnek? Fejezd be ezt a nyavalygást, olyan, hogy állam, nem létezik. Csak nemzeti burzsoázia van, amelyik megszerezte a javak egy részét az államtól, most vele állsz szemben. Ne reménykedj abban, hogy hagynak élni hagyni. Ki fognak szipolyozni. Arra kellesz, hogy lerágják a húst a csontodról. Vettél már kályhát? Kitakarítottad a kéményt? Hagyd abba ezt a miért nincs itt demokrácia nevű mantrát. Miért lenne? Kinek jó az? Kurva sokba kerül. Hát igen. A nemzeti burzsoázia. A kor nemesei. Majd nézd meg, mit áldoznak, mennyit költenek a hazára, amikor nagy baj van. A fülük botját nem mozdítják meg. Írogatod itt ingyen a hülye szövegeidet kormánypártról meg ellenzékről, vedd már észre magad.

Eljutottunk a végső pontra, beállt a rettegés hőfoka, azért harcolsz, hogy 18 foknál melegebb legyen a házban. Ilyen szinten már nincs értelme ellenzékről meg hatalomról elmélkedni. Hagyd meg azt azoknak, akik nem fáznak. Te csak azzal törődj, hogy a gyerekeid ne vacogjanak. Menjél gyorsan kályháért. Fűts bármivel, a szemét is melegít. Klímapolitika? Ne hülyülj. Kit izgat, amikor hideg van? Még mindig nem érted? Létharc ez, öcsém, kemény küzdelem az életért. Itt már nincs ideológia, semmi értelme karmelitázni. Nincs hatása a poénkodásnak. Lonci bácsi már rég megoldotta, te meg csak tűnődsz rajta, hogy mit kéne csinálni.

Véget ért az elmélkedés kora. Vagy-vagy világ következik, nincs benne olyan, hogy ez lopott meg az lopott. Lopott, hát lopott.Te miért nem loptál? Mit sopánkodsz, mit gajdolsz? Ott álltál a gazemberség kapujában, miért hőköltél hátra? Akkor is be voltál szarva, nem mertél kinyúlni a másé után. Tessék, nézd meg, mire mentél a nagy rohadt tisztességeddel. Tényleg olyan távoli lett minden. Akivel Orbán hónapokkal ezelőtt egy lépcsőn fotózkodott, most olasz kormányfő lehet. De ez csak egy foszlány, ami eljut hozzám. Szijjártó az EU kifejezett kérése ellenére Lavrovval és az oroszokkal parolázott. Orbán fölszólította az EU-t, hogy év végéig hagyják abba az oroszok abajgatását (szankciók).Oroszbarát országban élek, de nem tudok vele mit tenni, ez jutott nekem. Rémülten nézem a háború híreit, totális zűrzavar van a világban, nem tudom megmagyarázni. Fázva ugyanis minden más értelmet nyer. Az embernek nem marad ereje a dolgok megmagyarázására. Csak a plédet keresi, amit este magára teríthet. És nézegeti a könyvespolcot, látja a vastag lexikonokat. Összekapcsolja a tudattartalmakat, és fölteszi magában a szörnyű kérdést: hogy éghetnek? S miközben ez történik, látja, hogy egy magánszemély három jegyet árul a magyar-olasz focimeccsre. Potom ötszázezerért hozzá lehet jutni, a hülyének is megéri. Ez volt a 33. hét. Ha duruzsol a kályha, több lesz a mesélni való is.

Városi Kurír