Üssenek a saját kezükre

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Már gyermekkoromban is az a büntetés volt számomra a legostobább, legnevetségesebb és legviszolyogtatóbb, amikor egy felnőtt azt mondta a rosszalkodó gyereknek, hogy “üss a saját kezedre”. (Nekem ilyesmiben szerencsére nem volt részem.) Most rendre ez jut eszembe, amikor az Unió úgy akar Magyarországon a korrupció ellen harcolni, hogy az Unió legkorruptabb kormányát, amely az elmúlt 12 évben százezer milliárdokat lopott el az országnak járó támogatásokból, megbízza olyan intézmények létrehozásával, amelyek alaposan ellenőrzik az Uniós pénzek felhasználását.
Mintha az állam nem tudna róla, hogy mennyi pénzt lopott el eddig és csak egy intézményre lenne szükség, amely megmondja neki.
Mintha önmagában egy intézmény léte bármire garancia lenne. Miközben pontosan látják, hogy Magyarországon formálisan az összes demokratikus intézmény létezik, csak éppen mind, egytől-egyig a demokrácia rombolásában érdekeltek. Mert nem az intézmény létén, hanem működésén áll vagy bukik egy-egy cél elérése. Az ügyészség, az alkotmánybíróság, a médiahatóság, az igazságszolgáltatás egyaránt alkalmas lehet a demokrácia védelmére és szétverésére, ez “csupán” attól függ, hogy kik és hogyan jelölik a testületi tagokat. Amint ezt mi magunk és az EU is megtapasztalhatta az elmúlt 12 évben.
És az EU mégis, újra és újra belemegy ebbe a bábozásba. Lesz egy korrupciót ellenőrző hatóság, amely a legkorruptabb miniszter ellenőrzése alatt fog működni és tele fogják ültetni álfüggetlen, álcivil szervezetk képviselőivel. Rájuk fognak dönteni egy szekérderék pénzt, működési költség címén, hogy ők is érdekeltek legyenek a korrupt működés fenntartásában. Beáldoznak majd egy-két korrupt sorkatonát, hogy valamit ki lehessen tenni a kirakatba a málészájú EU-nak, a főtolvajok pedig tovább lopnak rendületlenül és röhögnek a markukba.
Kérdezem, hogyha az EU valóban ellenőrizni akarja az uniós pénzek felhasználását, akkor miért nem a saját hatalmas bürokratikus apparátusából bíz meg egy csapatot a magyarországi pénzfelhasználás szoros ellenőrzésével? Vagy miért nem az ellenzéki pártok vagy a valóban független civil szervezetek által jelölt bizottságra bízzák az ellenőrzést? Olyanokra, akik tényleg érdekeltek a korrupció felszámolásában. Addig amíg a tolvaj kormánypártoktól várják, hogy üssenek a saját kezükre, felszámolják az államilag szervezett lopást, addig ez az egész csak ócska bábjáték az európai adófizetők megtévesztése érdekében.