A puding meg a rózsa

Posted by

Mattyasovszky Brigitta

>Természetes — és jó is! –, hogy az árnyékkormányról; felállításának tényéről, típusáról, összetételéről elmondjuk a véleményünket. Hát én is megteszem. A névsorral kezdem (arról, hogy miért alakult meg és hogy szerintem ez jó-e, már írtam korábban).
Az “én árnyékkormányom” névsora is más nevekből állna — csakhogy nem nekem kell árnyékkormányoznom… A kormány összeállítása mindig a kormányfő döntése — és felelőssége. (Ugyanez vonatkozik arra is, hogy milyen tárcák szerepelnek a kormányban.) Olyan kormány még különben sem volt, amelynek minden tagja mindenkinek megfelelt — ha csak azokat a neveket összeszámolom, amelyeket ismerőseim soroltak fel ötletként, vagy ha úgy tetszik az árnyékkormányból “hiányzóként”; hát azokból hat kormányt is össze lehetne állítani.
Igaz, van egy-két név, amelyik többek listáján is szerepelt… Úgy tudom, Dobrev hívott meg pártokhoz kötődő szakembereket, akik az adott párt rosszallására hivatkozva elutasították a felkérést. Ne felejtsük el, hogy ha egy szakértő egy párt kormányában szerepet vállal, attól a pillanattól a neve óhatatlanul kötődik a párthoz és ehhez az illető vállalása is szükséges — a DK-hoz nyíltan kötődni pedig a mai Magyarországon, lássuk be, nem egyszerű vállalás… Az illető azt is vállalná vele, hogy rögtön rásütik: na, már ez is Gyurcsány kottájából játszik… (Itt jegyzem meg, hogy Kaltenbach Jenő, az ismert jogtudós, egykori ombudsman kilépett a Párbeszédből, mert a pártja rosszallását fejezte ki amiatt, hogy FB-posztjában támogatta Dobrev Klárát…)
Az, hogy hogy Dobrev politikus árnyékkormány állított fel, nem pedig szakértőit — ez szintén az ő döntése és felelőssége. Azzal indokolta, hogy a politika is szakma, szakértést igényel. (Egyébként ez a szakértői kormány, mármint az elnevezés érdekes dolog; talán megírom majd azt is, hogy mit gondolok erről). Vannak egyébként a tagok között olyan politikusok is, akik egyben a területük szakemberei; és nyilván a különböző területek más szakértői is részt vesznek majd a kormány munkájában — ahogyan mindegyikében.
A fentiekkel függhet össze az is, hogy — legalábbis egyelőre — (szinte) csak DK-s politikusok alkotják az árnyékkormányt. Tudomásul kell venni, hogy a pártok összefogásának korábbi formája megszűnt: ezentúl csak értékalapú együttműködésről lehet szó — nem tudom, mennyire lesznek nyitottak erre az ellenzéki pártok…
Mint mondják, puding próbája az evés; a türelem pedig rózsát terem. Azt gondolom tehát, hogy várjuk meg az árnyékkormány teljesítményét — és AZT ítéljük majd meg. Azt is gondolom, hogy az árnyékminiszterelnök is ezt fogja tenni — és ennek alapján nyilván lehetnek majd változások tárcákban, nevekben — mindenben.
Dobrev Klára rátermettségét szinte mindenki elismeri; amíg nem ad okot másra — bízzunk meg benne.