A fokozódás hete

Posted by

Ezzel szemben a tény az, hogy nem látjuk mindannyian, hiszen sokan azt hiszik, hogy ez csak vicc, elvégre Virág elvtárstól való a Tanú című legendás filmből: „Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs; a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”. Amire Pelikán azt válaszolta, hogy „Fokozódik? Jó tudni”. Azóta persze ebből szállóige lett, de az ironikus felhangja megmaradt. Már akinek a fülében.

Azt is állította Simicskó (ugyanott), hogy lokális problémából lett egy globális probléma, amelynek felelősei Brüsszelben vannak”.
Ezzel szemben a tény az, hogy Ukrajna megtámadása sosem volt lokális probléma, hiszen Oroszország az agresszióval felrúgta a második világháború után kialakult európai rendet, amelynek alapja az volt, hogy erőszakkal nem változtatják meg a határokat. De ezek szerint a felelős az Európai Unió, amely ezt nem akarja hagyni. Értjük. Sajnos.

Azt állította Menczer Tamás külügyi államtitkár (az M1-es kormánycsatornán a szankciók eredménytelenségéről), hogy „az oroszok nemhogy pénzüknél vannak, hanem tulajdonképpen sokkal több pénznél a korábbiakhoz képest, Európában pedig 15-20 százalékos inflációt látunk”.
Ezzel szemben a tény az, hogy az orosz gazdaság teljesítménye az idén nem nő, hanem csökken, jövőre pedig tovább esik vissza. Ugyanakkor az EU-ban nem 15-20 százalékos az infláció, hanem csak 10,1 százalék. Igaz, nálunk még a KSH szerint is 15,8 százalék, az Eurostat szerint meg 18,6 százalék%. Lehet, hogy Menczer eltévesztette a házszámot?

Azt állította Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (az Inforádiónak), hogy „egyedül Orbán Viktorban látom azt, hogy képes gondolkodni és a feltételekről bármilyen önálló véleményt mondani. Európában sajnos nincs senki.”
Ezzel szemben a tény az, hogy van, ezért aztán továbbra sem Orbán fújja a passzátszelet. Például ott van a német kancellár, aki Schmidt szerint annyira gyenge, hogy nem is biztos, vajon még a hivatalában van-e, meg ott van Macron francia elnök, sőt ők mindketten pár napja tárgyaltak is Putyinnal, hogy megpróbálják jobb belátásra bírni. Aztán az EU-n kívül létezik még Nagy-Britannia, amelynek vezetői nagyon határozott álláspontot képviselnek, a lengyelek helyében pedig nagyon rossz néven venném, ha azt hallanám, hogy ők is a senkik közé tartoznak. De itthon tényleg egy, csak egy legény van a gáton. Kár, hogy a folyó másfelé kanyarodik.

Azt is állította Schmidt Mária (ugyanott), hogy olyan vezetői vannak az EU-nak, Ursula von der Leyennel az élen, akiknek nincs legitimitásuk, mert nem választotta meg őket senki.
Ezzel szemben a tény az, hogy az Európai Bizottság elnökét az Európai Parlament választotta meg, többek között a Fidesz képviselőinek szavazatával. Arról nem is szólva, hogy von der Leyent az európai vezetőkből álló Európai Tanács jelölte a posztra, méghozzá (Kovács Zoltán államtitkár szerint) a Visegrádi 4-ek javaslatára. Elég illegitimnek látszik, szó, ami szó.

Megjelent a Népszava Vélemény rovatában és az Új Hétben

%d bloggers like this: