Szalai besarkalta

Posted by

Kereszty András

Egyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni. Kedves jó  ismerőseim, az Újnépszabadság kitűnő szerzői , okos férfiak, szellemes nők most elérkezettnek látták az időt hogy elmondják véleményüket a magyar labdarúgásról, a szurkolókról, a himnuszéneklésről és a ria-riazásról. Egyszóval (szerintük) ez az egész olyan sötét NER dolog, Orbán-kreatúra megterhelve a szélsőjobboldallal. Mindezt annak kapcsán, hogy Németországban csapatunk megverte a németeket, a Nemzetek Lígája csoportjában az első helyen áll. Sokan ehhez még hozzácsapják a Fradit is. Az is váratlan győzelmeket arat és vezeti az Európa Líga csoportot.
Talán mégse kellene írnom. Egyrészt minek elemezni a két csapat játékát. Azt a szakmai színvonalat, amit képviselnek. Az együtt mozgó védelmi vonalakat, a helycserés támadásokat, a villámgyors szélsőjátékot, a kidolgozott pontrúgásokat. Minek erről beszélni, hiszen a megszólalók valószínűleg nem járnak meccsre, különösen nem gyerekkoruk óta.
Ja, a NER pénzek. A labdarúgás a legmagasabb szinten, ahol most a Fradi és a válogatott tartókodik önfenntartó. A válogatott focisták zöme külföldön keresi a kenyerét. A Ferencváros pedig ad-vesz, pénzeket nyer, milliárdokkal zsonlőrködik. Mint a valódi profi klubok.
És a szurkolói csoportok…Ez mindig is volt. A Francstadt és az Újpest tábora a csapatok létezése óta gúnyolta, hülyézte a másikat. De így van ez minden két szomszéd vár között. Hogyne lenne ez országos szinten? A rá,rá,Hungária, a Himnuszéneklés nem szélsőséges nacionalizmus. Szurkolás. Mint mikor az ember a gyerekéért szorít, hogy jól vizsgázzon az egyetemen.
Ja, a fekete ingesek, a petárdázók, a pályára dobálók. Világjelenség. Nem magyar specialitás. Most éppen Szoboszlait hajigálták a németek. Ellenük szólnak a FIFA szankciók. A Ferencváros (az országban legnagyobb) szurkolói csoportja körülbelül 3000 fő. Nagyon nagy, de elenyésző ahhoz a 200 ezer emberhez képest, aki meg akarta nézni a magyar-olaszt a Puskás Arénában.
Szóval: nincs itt vész, jobboldali veszedelem, sötét manipuláció, két szakember Csercseszov és Rossi (korábban Rebrov) valami nagy dolgot csinál. Érdemes figyelni, érdemes követni. és legalább a tévé előtt vetni rá egy érdeklődő pillantást.
És végül egy hölgy Fekete Judit véleménye a Face-ről:
Nem vagyok futballrajongó. De igenis számít, hogy győzzön a MI csapatunk. MINDENKIVEL SZEMBEN. Az erősebbekkel szemben meg különösen. A futball CSAPATJÁTÉK, és nagyon sokan szeretik, éppen ezért nagyon fontos, hogy a MI CSAPATUNK GYŐZZÖN. Hogy mi legyünk a jobbak, mert a jobbaknak kell győzni. Tehát ezért fontos a futball, és ezért fontos, hogy legyen, mindig legyen egy jó csapatunk. Egyik sport sem mozgat meg annyi érdeklődöt, mint a futball, és így nagyon sokan izgulhatunk, örülhetünk minden magyar győzelemnek. Pont.