Népek és korok találkozása

Posted by
Gábor György
>Lipcsében hangzott el:
„Kevéske ésszel, nagy pofával, mint macskakölykök a farkuk után, forognak egy helyben bután.” Meg az, hogy „Figyeld, az állat most miképp s mily szépen ütközik ki bennük!”
Ugyancsak Lipcsében hangzott el: „b@zi németek, b@zi németek, b@zi németek”. Meg az, hogy „kiszopják a f@szomat a németek, az olaszok, az angolok.”
Az első két idézet Goethe Faustjában hangzik el, a lipcsei Auerbach pincében, Mefisztó szájából, aki mélyen, ám teljes joggal nézi le a dáridón mulatozó förtelmes alakokat.
A második két idézet a tegnap esti focimeccsre érkező lelkes magyar honfitársaink szájából hangzott el, teleüvöltve Lipcse utcáit és tereit.
Amúgy én nem rendelkezem összehasonlító statisztikával a németek és a magyarok szexuális orientációjáról, azon belül is Lipcse lakosságának nemi identitásáról.
Fogalmam sincs, hogy az 1409-es lipcsei alapítású egyetemet milyen szexuális orientációjú hallgatók látogatták, de azt tudom, hogy ide járt például Leibniz és Nietzsche, Lessing és Goethe, Klopstock és Ranke. Nem mintha ez fontos lenne, de az egyértelműnek tűnik, hogy a város Tamás-templomának karnagya és orgonistája, bizonyos Johann Sebastian Bach nem volt meleg, ugyanis első házasságából hét, második házasságából tizenhárom gyermeke született. Továbbá itt élt Mendelssohn, akinek az esetében zeneesztétikailag szintén irreleváns, ám minthogy neki is volt négy gyermeke, a szexuális orientációja az ő esetében is valószínűsíthető. És ugyancsak nem tudom, hogy az évszázadokon át méltán világhírű lipcsei könyvkiadás és könyvkereskedelem milyen százalékban épült homo-, és heteroszexuálisokra, miként azt sem tudom, hogy a világhírű lipcsei Gewandhausorchesternek a zenei vezetői, Mendelssohnnal, Bruno Walterral, Furtwänglerrel vagy Kurt Masurral az élen, szexuálisan miként definiálták önmagukat.
A Lipcsét járt magyar focirajongó honfitársakat viszont egyértelműen be tudom sorolni valahová. Nem szexuális értelemben, az engem nem érdekel, hanem egészen más osztályozás mentén.

Címkép: Komoly rendőri készültség várta Lipcsében a magyar szurkolókat a gyülekezőhelyen (Magyar Hang)