Mégis, kinek az érdeke a vétó?

Posted by
Arató András
>Természetesen a Fidesz kormány eminens érdeke a vétójog megszüntetése. Mostanság botránykő minden olyan uniós szavazás, amelyikben a magyar rezsim a vétózás eszközét kénytelen bevetni vélt nagy barátainak érdekében. Ellenben többségi döntéskor egy egyszerű nemmel kifejezheti lojalitását a világ legnagyobb diktátorainak irányába, az európai közösség pedig megvonhatja a vállát, ugyan ki nem szxrja le, hadd ugráljon a kis köpcös. Pozitív mellékhatásként nem szükséges kilépni az Unióból, legalábbis amíg nem válunk nettó befizetőkké, ergo nem kell aggódni a kínai és az orosz nertársak Orbánia iránti érdeklődésének elhamvadása miatt.
A megvalósítás előtt áll egy technikai akadály, ugyanis kissé furcsa lenne, ha az az ország kezdeményezné e változást, amelyik a vélt vagy valós párzási időszakokban éppen a mitugrálásával hívja fel magára a figyelmet.
Pozitív mellékhatásként a Fidesz és nemlétező koalíciós partnere kikerülne egy ellentmondásos helyzetből. Ugyanis a honi mezőben a legordenárébb lépéseit is a honpolgárok többségi akaratával indokolja, míg az európai közösségben a huszonhat huszonheted is bőven negligálható kisebbség.
Magam is a vétójog felszívódásával szimpatizálok, noha egészen más alapokon. Ami kitűnően bizonyítja: alkalmilag egymással szöges ellentétben állóknak is lehet azonos irányba mutató vektora.

Címkép: Fidesz vétó az európai parlementben