Életre-halálra

Posted by

 Mälar-parti séták

Gergely Tamás

>Nagy szárnycsapkodásra leszünk figyelmesek, egy madár-gomolyagra, s a másodperc tizede alatt rá kell jönnünk, hogy közelünkben életre-halálra folyik a harc. És amikor kissé kibontakozik a kép, azt vesszük észre, hogy varjú- meg szarka-csetepaté zajlik, egészen pontosan: egy szarka a hátán, a hátára fordították mikor a testek a pázsitra becsapódtak, s most azt a szarkát csípik a varjúcsőrök, kettő van belőlük.
Nem tudom, az olvasó figyelt-e arra, milyen erős csőrük van a varjaknak. Először is félelmetesen nagy, ráadásul ijesztően fekete, és olyan erős, hogy bükkmakkot, egyéb a földön talált magot képesek vele felnyitni. Talán egy szarka-koponyát is meglékelnek vele.
A két agresszor a csőrével vágja a szarkának a – hasát? Nyakát? Fejét? Már azt várom, mikor serken ki és ömlik sugárban a vér.
De változik a kép: szarkák sietnek a hátára fektetett társuk segítségére, s nem félnek a harctól, maguk is csípik a két varjút, úgyhogy a kisebbik szarka, az áldozat felszabadulhat, megfordul, két suta mozdulat után elszáll.
A félelemtől és a meglepetéstől felfordult gyomorral próbáljuk elemezni, mi történt, arra a következtetésre jutunk, hogy a megtámadott szarka idei, nem egészen illeszkedett be a rét madarai közt kialakult rendszerébe, esetleg elcsent valami falatot a varjak elől, s arra következett a büntetése.
Mikor immár itthon gondolok vissza a réten történtekre, jön elő a tudatomból egy kép, arra emlékszem, valaki megfestette már a jelenetet. Látom, szinte látom az olajfestményt, ki lehetett a szerzője? Valaki, aki a fekete-fehér mestere, Munkácsy lenne, de hát ő Jézust festette, áldozattá vált ő is, ám itt madarakról van szó. Makár Alajos? De hát ő székely témákat festett meg.

Később, mintha látnám, egy svéd kiadvány borítója rémlik fel, szerteszállt madártollazattal, szerte, szét, mint a Guernica, pusztulás, halál a téma.
Nem tudok közelebb kerülni a saját lelkemhez, talán a ”közelség” a kulcsszó, ami a rét padján való üldögélésünkben megriasztott. Itt folyik, tulajdonképpen a közelünkben egy háború, Ukrajnára gondolok, naponta bombáznak, emberek halnak meg, otthonok tűnnek el, s atomháború fenyeget. Azt láttam bele, éreztem bele féltucat madár csetepatéjába?
Mint fentebb leírtam, a kis szarka megmenekült. Túléljük talán mi is…