Szövegértés

Posted by

A szövegértésnek van ráadásul egy kritikai oldala, amely pár sor után tudja, hogy igazat, hazugságot, tényt vagy népmesét olvas. Itt bicsaklik egyet a gondolatmenet, mert az utóbbi állításunkat nem látszik igazolni az élet.

Itt következik az úgynevezett hívő szövegértés, amely tartalom- és értelemfüggetlen, erős kritikai apparátust használ a másik oldal szövegeinek értelmezésében, amit teljesen kikapcsol a saját oldal olvasásakor.

Vegyük például a rezsicsökkentést. Majd egy évtizedig a magyar lakosság abban a hitben élt, hogy az általa választott kormánytól ajándékba kapja a gázt, a villanyáramot meg még néhány szolgáltatást. Most hirtelen úgy alakult a helyzet, hogy a csődközelbe került állam nem tudja tovább finanszírozni a világpiaci és a hazai ár közötti különbséget. Nagy bejelentés történt: megvédik a rezsicsökkentést. Az átlagfogyasztás mértékéig mindenki csökkentett áron kapja az energiát, afölött pedig a piaci árat kell fizetni. És megajoule és kilowattóra számításos alapon megérkeztek a bonyolult algoritmussal létrehozott friss számlák, amelyeken olyan új fogalmak is szerepelnek, mint a rendszerhasználati díj, amelynek megemelkedésére nincs magyarázat.

Most következik a szövegértés. A számlákon kevesen igazodnak el, de az látszik, hogy jelentős emelkedés várható a számlák összegében, amint elindul a fűtési szezon. A vágtató infláció miatt egyébként is megroppanó háztartások nemigen fogják tudni kifizetni a meleg otthon kényelmét. Ha a magyar átlaghoz igazítják a támogatást, akkor a polgárok fele nem jár jól vele. Közben a kormánypropaganda teli szájjal harsogja, hogy megvédik az embereket, Magyarország kormánya gondoskodik arról, hogy legyen gáz és áram, valamint ne dőljünk be az ellenséges propagandának, amely azt sulykolja, hogy romlik az életszínvonal.

A rajtakapott feleség szavai jutnak eszünkbe: te nekem hiszel, vagy a szemednek?

Új Hét
Címkép: A Szövegértés tankönyv borítóképe