Szájról olvasás és divat-kritika: Meghan brit útját alaposan vizsgálták

Posted by

Sarah Lyall
New York Times

LONDON – Meghan Markle mindössze annyit tett, hogy gyászruhát és együttérző arckifejezést öltött, és 45 percig három másik emberrel együtt sétálgatott a nyilvánosság előtt. De ennek a rövid eseménynek – a windsori kastély előtti meglepetésszerű kiruccanás múlt szombaton, amelyen Meghan és férje, Harry herceg, valamint Vilmos herceg és felesége vett részt – karosszék-elemzése azóta is tart. Az incidens azok számára, akik követik ezt a  saga-t, rövid időre megszűntette, sőt talán előrevetítette annak az ellenségeskedésnek  felengedését, amely az elmúlt években a walesi hercegi pár (Vilmos és Kate) és a sussexi herceg és hercegné (Harry és Meghan) között kialakult. A Harry és Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő halála után közös gyászba  kényszerített négyes több mint egy év óta először jött össze, hogy kifejezzék hálájukat a tömegnek, megcsodálják a királynőnek hagyott virágcsokrokat, és megmutassák, hogy képesek ugyanazon a közös helyen létezni anélkül, hogy nyíltan ellenségesnek tűnnének egymással szemben.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Meghan megjelent a nyilvánosság előtt, és az azt követő napokban a Meghan-figyelők az újságokban és a közösségi médiában úgy elemezték az eseményről készült videót, mintha maga Zapruder vette volna fel: szájról olvasóvá, testbeszéd-elemzővé, divatkritikussá és protokollszakértővé váltak egy véget nem érő társasjáték szolgálatában. A téma: Mit csinált most Meghan?

Hogyan hasonlított Meghan ruhája (fekete és vádlihosszú, bővülő szoknyával) Kate ruhájához (fekete és vádlihosszú, vékony szoknyával)? Kate lekezelte Meghant azzal, hogy láthatóan nem nézett rá, nem beszélt vele, nem vette tudomásul? Igaz, amit valaki állított a TikTok-on, hogy Meghan megpróbált a többiek előtt a virágos részbe nyomulni, csakhogy Harry emlékeztette őt “a királyi protokollra azzal, hogy finoman visszatartotta a kezét, hogy William és Kate előbb mehessenek a virágokhoz”? Vagy éppen Meghan fogta meg Harry kezét – és ez ellenkezett a protokollal?

Az Egyesült Államokban, ahová a királyi feladatoktól való 2020-as visszavonulásuk (“Megxit”) után költöztek, Meghan és Harry szorgalmasan dolgoznak azon, hogy felneveljék két gyermeküket, és újra pozicionálják magukat hírességként és influencerként – vagyis amerikai típusú királyi családként – egy pazar Netflix-szerződéssel és több jótékonysági és üzleti vállalkozással. Olyan helyeken tartottak nagy horderejű beszédeket, mint az ENSZ (Harry), elindítottak egy podcast-sorozatot, amelyben híres vendégekkel készítettek interjúkat (Meghan), magukkal vitték a kamerákat, hogy rögzítsék őket, amikor jótékonysági munkát végeznek, és nyilvánosan beszéltek olyan témákról, mint a mentális egészség, és arról, hogy hogyan érzik magukat elárulva és rosszul kezelve Harry családja által.

Együtt dolgoznak egy memoáron, amely állításuk szerint őszinte beszámoló lesz arról, hogy kik ők és hogyan érzik magukat, sok részletet tartalmaz majd a királyi családdal való összezördülésükről és a Nagy-Britanniából való távozásukról. Amikor Erzsébet a múlt héten meghalt, a pár már Nagy-Britanniában volt, a The Daily Mail az utazást “álkirályi körútnak” gúnyolta, a The Times of London pedig nem túl kedvesen ” szabadúszó királyi mini körútnak” nevezte. Azzal vádolták Meghant és Harryt, hogy ezen az utazáson kirívóan figyelemfelkeltőek, a lapok mégis a saját érveikre tapostak rá azzal, hogy az emberek elárasztották őket – bár többnyire negatív – figyelemmel. “Azok számára mondom, akiknek már bőven elegük van Harryből és Meghanból, hogy attól tartok, a hercegi pár visszatért az Atlanti-óceánnak erre az oldalára” – írta Hilary Rose a The Times of Londonban. Amikor a királynő meghalt, Harry egyedül utazott a skóciai Balmoralba. Egyes hírek szerint – ellenőrizhető forrásmegjelölés nélkül – azt a parancsot kapta, hogy hagyja hátra Meghant, nehogy felzaklassa a család többi tagját. Harry csak rövid ideig maradt, mielőtt visszatért volna a feleségéhez. Így álltak a dolgok, amíg el nem fogadták a meghívást, hogy sétáljanak egy kicsit Vilmossal, Kate-tel, a windsori tömeggel és egy csomó kamerával együtt.

Sajnos, az igazságot sosem fogjuk megtudni. Soha nem fogjuk megtudni például, hogy az esetleges közeledés azért jött-e létre, mert III. Károly király “utasította harcoló fiait, hogy tegyék félre a folyamatban lévő viszályukat”, ahogy a Daily Mail szombaton jelentette – vagy mert Vilmos herceg egyoldalúan küldött egy “bombasztikus szöveget” a öccsének, amelyben lefektette a tervezett közös megjelenés feltételeit, ahogy a lap (önmagának ellentmondva) vasárnap jelentette. A Mirror bulvárlap a látszólag Meghan-ellenes pártvonalat követve arról számolt be, hogy a gyászolók közül néhányan a tömegben nem voltak hajlandóak kezet fogni vele, és egy esetben gőgösen napszemüveget tettek a fejükre érkezésére válaszul. A lapnak az esetről készült videó elemzése szerint egy másik nő elfordult, majd célzottan “szúrós szemmel nézett a sussexi hercegnére”..

Mindeközben a kommentátor és “ellentmondáskutató” Piers Morgan, Meghan megszállott és könyörtelen kritikusa is leírta szokásosan negatív véleményét. Ezt  írta a The New York Postban és a Fox News honlapján: “Harry, ha tényleg tisztelni akarod apádat, fékezd meg a királyi családot szétverő feleségedet!”

Erre egy olvasó a Twitteren reagált: “‘Fékezd meg a feleséged’…?! Mi ez, a középkor?!!!!”

Címkép: Meghan, Sussex hercegnéje férjével, Harry herceggel, Vilmos herceg és Katalin walesi hercegné mögött, amint múlt szombaton a II. királynőnek hagyott virágokat nézegetik. /Mary Turner a The New York Times számára.