Putyin megbuktatható?

Posted by
Jäger

A címben feltett kérdésre, mely szerint Putyin megbuktatható e, nem adható egyszerű igen vagy nem válasz. Főleg azért nem, mert bár minden diktátor megbuktatható (előbb-utóbb), de JELENLEG az orosz elnök hatalma nincs veszélyben (minden szankció és nyugati nyomás dacára). Az orosz vezetőt napjainkban három tényező tartja hatalomban: az orosz nép, az orosz hadsereg (az állambiztonsági szolgálattal karöltve) és harmadikként az orosz nagytőke. A hadsereg vezetése a markában van, a nagytőke vezetőit sakkban tartja (tagjai egyelőre inkább az öngyilkosságot választják szembeszállás helyett), a lakosság pedig mindaddig nem tiltakozik a putyini rendszer ellen, amíg Vlagyimir nem rendel el sorozásokat és tömeges katonai behívásokat Oroszországban. Ezt a hibát pedig láthatóan nem követi el. A kérdés csak az, hogy melyik tényező inog meg az idő múlásával? Nézzük sorban.

A nagytőke tagjai sok szállal kötődnek Putyinhoz, erről az orosz elnök gondoskodott az elmúlt 22 évben, mióta megragadta a hatalmat 1999 decemberében. Rokonai, lekötelezettjei révén a putyini befolyás polipszerűen fonja át az orosz ipart és gazdaságot. Amíg ő maga a leggazdagabb Oroszországban (látható és nem látható vagyonát összeadva) és amíg nincs a legbefolyásosabb gazdasági szereplők között az embereit és rokonait kikerülő összefogás, addig nincs félnivalója az orosz legfelsőbb köröktől.

Az orosz hadsereg tábornoki karát Putyin folyamatosan monitorozza, cserélgeti a vezetőket és mindenhová elhelyezi egymást is figyelő embereit. Ebben nagy gyakorlattal bír, hiszen hatalomra jutása előtt a KGB vezérkarában végigjárta a ranglétrát. Pontosan ismeri az emberek hatékony megfigyelésének trükkjeit és módjait. A katonai vezetőktől tehát egyelőre nyugodtan aludhat. Katonai elmozdításához olyan átfogó és titkos összefogás kellene a tábornokok és állambiztonsági vezetők között, mely jelenleg teljesen kizárt a nagyon szoros belső ellenőrzés miatt.

A harmadik tényező: az orosz lakosság, mely kétségtelenül a legveszélyesebb Putyin hatalmára nézve. Ezt a tényezőt lehet ugyanis a legkevésbé ellenőrizni. Mégis csak közel 150 millió emberről van szó. Jelenleg a putyini nacionalizmus nagyon népszerű Oroszországban és a hajdani nagyhatalmi romantika megidézése illetve a Szovjetunió egykori tekintélyének visszahozása is pozitív visszhangra talál az orosz nép körében. Ez persze csak addig van így, amíg az orosz családokból el nem kezdik sorra behívni a fiatalokat, gyermekeket, unokákat. Ebben az esetben ugyanis minden megváltozhat. Mindenki szeret büszkének lenni népe nagyságára, katonai sikereire, de senki nem szereti feláldozni ezért a célért saját gyermekét vagy unokáját.

Amíg a katonai pályát önként választók, hivatásosak és az állandóan fegyverben tartottak véreznek Ukrajnában, nem lesznek tömeges tüntetések Oroszországban. Ám ha megkezdik a tömeges mozgósításokat gyorsan változhat a helyzet. Az oroszokat ugyanis nem a szankciók, a sorban állások vagy a nélkülözések mozgósítják (ezek egyébként sem lesznek egy bizonyos pontot elérve súlyosabbak), hanem fiaik elvesztése. Ezt Putyin pontosan tudja. Mint minden populista diktátornak, neki is nagy erőssége a lakosság hangulatának érzékelése, a többségi vélemény pontos ismerete. Éppen emiatt nem rendel tehát el mozgósításokat és nem küld Ukrajnában mondjuk félmillió (vagy akár 1 millió) katonát, amivel kb 2 hét alatt eldönthetne mindent. Mert ez alatt a két hét alatt ő maga is megbukna.

A címben megfogalmazott kérdésre tehát a válasz: Putyin megbuktatható, de nem a szankciókkal, hanem az ukrajnai háború időleges megfordításával és a tömeges sorozások kikényszerítésével. EZT viszont a nyugati hatalmak tudják pontosan, nem vèletlenül nyomják a katonai és pénzügyi támogatásokat az ukrán hadseregbe.

Jäger blog