Pénz az ablakban 

Posted by
Szent-iványi István
>A mérsékelt várakozásoknak megfelelő döntés született a Bizottságban az EU támogatások ügyében. Johannes Hahn, a költségvetésért felelős bizos imént ismertette a Bizottság döntését, miszerint a Magyarországnak szánt EU támogatások kohéziós politikához tartozó három operatív programja költségvetésének (környezetvédelem, területfejlesztés, közlekedés) 65%-t, összességében 7,5 milliárd eurós összeg kifizetését felfüggesztik. A javaslat szerint a pénzt nem vonják el véglegesen, hanem teret engednek egy kompromisszumnak: amennyiben a magyar kormány november 19-ig a vállalt intézkedéseket végrehajtja és azok megfelelően működnek, nyitva hagyja a hozzáférést ezekhez a felfüggesztett forrásokhoz is.
A döntés példanélküli és súlyos, de messze nem annyira, mint ahogy azt az Európai Parlament legutóbbi jelentésében és a magyar kormány kritikusai elvárták volna a Bizottságtól.
Mostantól a Tanács térfelén pattog a labda.
A Tanácsnak egy hónapon belül kell döntenie, de ezt a határidőt kétszer meghosszabbíthatja, tehát elvileg lehetőség van arra, hogy a november 19-i dátumot bevárja és a végső döntést csak a Bizottság újabb értékelésének birtokában hozza meg.
A magyar kormánynak egyértelműen ez az érdeke, mert abban reménykedhet, hogy addigra az olasz választások nyomán ott már új kormány alakul, ami persze még egyáltalán nem biztos, mert kétséges, hogy a jobboldali pártszövetség abszolút többséghez jut, de még ebben az esetben sem egyértelmű a gyors kormányalakítás a pártszövetség két vezető pártja és annak vezetői (Meloni és Salvini) közötti feszültségek és ellentétek miatt. Általános várakozás szerint ez a várható jobboldali kormány megértőbb lesz a magyar kormány iránt, és emiatt a felfüggesztett pénzeket év végére felszabadítják vagy akár a jogállamisági feltételességi mechanizmust is lezárják minden következmény nélkül.
Most a cseh elnökségnek döntő szerepe van abban, hogy mikor tűzi napirendre a Bizottság javaslatát. Ezen nagyon sok múlhat.