NEM (Nemzeti Ellenállási Mozgalom) kellene inkább

Posted by
Kardos András
>Ha volna ma nálunk valóságos ellenzék, akkor az árnyékkormány, éppen úgy, mint az előválasztás volt, lehetne akár hasznos és jó ötlet is. Nem sorolom az előnyeit, tudható. Ámde: egyfelől az ellenzék a negyedik kétharmad után lényegében eltűnt. Az igaz, hogy a DK maradt valami módon, és az is igaz, hogy Gurcsány is, Dobrev is tehetségesebb mint a nemlétező többi pártok elsejei. Ámde: Azt nem lehet nem látni, magyarázza bárki bármivel az okokat, hogy Gyurcsány egyfelől nagyon elutasított politikus a DK néhány százezres körén túl, másfelől, persze Orbánék hadjárata okán, undorító.de „sikeres”riogatás tárgya a kormányoldalon. Magyarán: függetlenül attól, hogy mondjuk az öszödi beszédet ki hogyan ítéli meg, és hogyan viszonyul 2006-hoz, amíg Gyurcsány az ellenzék meghatározó embere, addig itt nyerni nem lehet. (Eddig ugye négy darab kétharmados rémület.) Dobrev Klára szerintem alkalmas és tehetséges politikus, de az ismert összefüggések okán, hiába autonóm ő maga, nem tud leválni a Gyurcsány ellenes média kampányokról.
Még továbbá: Ha a DK árnyékkormányt alakít, ezzel blokkolja mindazokat a ma még hol szunnyadó, hol még csak formálódó Hálozatokat, amelyekből kinőhetne egy új Ellenállási Mozgalom. abból pedig majdan egyetlen nagy Demokrata Néppárt, mely egyedüli erőként állna szemben a Fidesszel. ADK árnyékkormánya ugyanis a nyilvánosságban uralni fogja az „ellenzék szerepét”, ami a Fidesznek ráadásul kapóra fog jönni. Magyarán: Lényegében lehetetlennek látom, hogy az árnyékkormány mellett egy új Ellenállási Mozgalmi Hálózat ki tudjon fejlődni. A DK soha nem fog tudni egy fél országot tömöríteni, ezzel pedig mindig is töredezett lesz az ellenzék, és akkor Orbán valóban gondolkozhat ebben a rémületes 2061-ban, akár.
Én a választások alatt megpróbáltam mindig is az ellenzék mellé állni. Így fogadtam el az előválasztás eredményét, ellentétben sokakkal. De az úgy nem fog menni, hogy mindig csak „taktikai” nyelven beszélünk. Semmi nem áll tőlem távolabb mint a Fidesz és Orbán diktatúrája. Tisztában vagyok Dobrev tehetségével is, mégis, mikor beszéljünk őszintén, ha nem a negyedik kétharmados vereség után.
Mindezek okából én nem tartom jó ötletnek az árnyékkormányt, akár csak vezeti a DK, akár ő adja az összes kormánytagot. Az az érv pedig, amit most állandóan olvasok, hogy végre csinál valaki valamit, sajnos 12 év után már nem érv. Vagy megszerveződik egy új NEM (Nemzeti Ellenállási Mozgalom) amiből kinő egy új néppárt, vagy maradunk ebben a paradigmában amiben 12 éve élünk.