Mit kellene tenni

Posted by
Zsadányi István Zsolt
> “Mit kellene tenni? Gyurcsányéknak mit kellene tenni? Vagy a rájuk reagálni kénytelen, tisztesség kereső értelmiségnek mit kellene tenni?
A Gyurcsány házaspárnak a választások tisztaságával szemben 2006 óta elkövetett morális politikai bűnért elnézést kérni és levonulni a terepről. A rájuk reagáló, tisztesség kereső értelmiségnek pedig egyesült erővel erre bátorítani őket.
Ennyi mindössze a teendő egyelőre, SEMMI MÁS.
(Oké, a 2006-os Fidesz kampány szintén olyan arcpirító hazugság- és megvalósíthatatlan ígérethalmazra épült, ami miatt akkor még egy picit balib oldal felé hajló léleknek egy pillanatra bocsánatos bűnnek tűnt Gyurcsány költségvetési adat visszatartása, megtévesztő és persze átmeneti ÁFA- csökkentési trükkje, mintha minden rendben lenne – de ez már akkor morális relativizálás volt, és hát – valljuk be – politikailag elfogult érzület.)
Eleve rendszerváltásból hátramaradt házi feladat megszabadulni a volt pártállamhoz köthető opportunistáktól, főleg, ha azok a rendszerváltás után is kormányra kerülve nyakig gázolnak mutyiban, állammal való visszabéreltetési trükkös vagyonszerzésben, minden ocsmány pénzéhes gyarlóságban, amire Gyurcsány házaspár a maga esetében úgy szeretne gondolni, hogy az bocsánatos bűn.
Miért is kéne túllépnünk oly könnyedén ezen?
Talán mert a NER ugyanezt nagyobb léptékben űzi? Ezt kéne érdemként elfogadnia a tisztesség kereső értelmiségnek, hogy jaj de jó, Gyurcsányék kevesebbet loptak, csaltak, hazudtak?
Sekéj egy érv, de pont elégséges önátverésnek.
Ha viszont tényleg ez a sekéjesben pacsizgatás maradt mert „reálpolitizálás” szóval próbálhatjuk magasabb szintre emelni a valójában töketlen megalkuvásunkat, hogy hát úgy sincs valódi választási szabadságunk, csak és kizárólag bűneiket politizálással palástoló szálhámos szemfényvesztők közül választhatunk,
akkor nem érthető, miért ne (???) a hazai nagytőkésréteget, az új magyar arisztokráciát megalapozó orbáni “eredeti tőkefelhalmozásnak” szurkoljon a laikus választói többség, inkább, mint Gyurcsányéknak, akik a nemzetközi globális háttérhatalomhoz (tudjuk jól, minek a kódnyelve ez) dörgölőznek és kiárusították és továbbra is kiárusíítanák az ország maradék erőforrásait a külföldi tőkéseknek. Ennyiben van értelme a nekünk a „magyarok” érdeke az első…Tetszik érteni? Legalább magyarok…
A civilizált világ nyugati részén nem értik, hogy nem vér-ciki a magyaroknak, hogy az orruk előtt lesznek gazdagabbak még a rendi Magyarország nemes családjainál is Orbánék és rokonaik, barátaik? Mert ez magyar érdekként van eladva. Idehaza a konzervatív közgazdászok és egyéb „értelmiségiek” is arra hivatkoznak, minden nyugati hatalom is bűnben fogant, kizsákmányolás, rablás, gyarmattartás, rabszolgatartás, stb. a mai nyugati tőkés országok erejének, hatalmának alapja, tehát amit Orbánék tesznek, az csak a neoliberális ideológia mentén ránk erőltetett gazdasági rendszerváltás korrekciója. Adják oda az EU forrásokat Orbánéknak, hagy folytassák a fényes magyar jövő megteremtését azzal, hogy megteremtik az ehhez szükséges szupergazdag magyarok rétegét. Erre szavaztak idén még 4 évet. Látszólag könnyű lenne egy ilyen pofátlan logikával operáló jobboldallal szemben felmutatni egy alternatívát, de arra pont a vörös bárók szimbólumaként megjelenő Gyurcsányék a leghiteltelenebbek. Nincs, nem is létezik náluk pocsékabb választás.
Szóval már vagy 12, de inkább 16 éve a magyar és tisztesség kereső szakembereknek, szakpolitikusoknak, szóval semmilyen kiemelt feladat ellátásra képes karakternek nem szabadna összekuporodva besétálni egy ilyen gyurcsányi és több dimenzióban is morálisan bukott baloldali formációba, mert azzal csak bűnrészessé, (minimum szükséges bio-díszletté) válnak a magyar közélet lezüllesztésében. Itt kezdődne.
Az már a mocsárban tapicskolás, amikor a tisztesség kereső értelmiség vagy egyéb véleményformálók nem végzik el a saját feladatukat (Gyurcsány távozásra bírását a közéletből), hanem elkezdenek azon ötletelni, hogy lehetne egy Gyurcsányné féle árnyékkormány idétlenkedéssel látványosabban tityegni totyogni a morális mocsárban, ha már bekerültek megint Gyurcsányék az OGY-be, és előre fanyalogva/drukkolva azon kérődzni, hogy kik azok az újabb szerencsétlenek, akik nevüket adják ehhez az ótvarkodáshoz.
A Gyurcsány jelenségben a legkárosabb egy mellékhatás: hogy mennyi tisztességes szándékú, esetleg tehetséggel is bíró embert tart távol a közélettől, attól, hogy érdemi politizálásba kezdjen.
Még időközi szavazáshoz szükséges lendületet se tud adni egy ilyen formáció.
Milyen ellenzéki politikusok maradtak?
Tehetségtelenek.
Mert az, akinek Gyurcsány féle kompromisszum elfogadható, azt ne nevezzük tehetségnek: az ahhoz is vak/süket, hogy felismerje, hogy a 2011-óta hatályos Fidesz választási szisztémában nem Orbán oldalán beszállni a politikába az legyurcsányozással egyenértékű. Olyan felesleges plusz teher vállalással, amivel együtt már tényleg nem marad „értelmes” esély a magyar sors javítására.
Kész. Ez ennél egy szöggel se bonyolultabb.”