EpiPen, avagy védőnőnek köszönheti életét a kisdiák

Posted by
Csikász Brigitta

>A védőnő gyors reagálásának és a rendelkezésre álló EpiPen injekciónak köszönhetően a kórházban lábadozik az a negyedikes kisfiú, akit megcsípett egy darázs egy szentendrei iskola udvarán, és allergiás reakció alakult ki nála – jelezte lapunk egyik olvasója. A minden iskolában már elérhető injekció a gyors beavatkozás nélkül halált okozó anafilaxiás sokkot hivatott leküzdeni. Haszna, mint a példa mutatja, értő kezekben vitathatatlan!
– Először úgy tűnt, hogy semmi baja nincs a kisfiúnak a darázscsípés után, így beült a következő órára, de aztán a tanító néni lehozta hozzám az iskolában található orvosi rendelőbe, és azonnal láttam, hogy allergiás reakciója van, ugyanis vakarta a felhólyagosodott bőrét, ezért szaladtam az EpiPen injekcióért és beadtam neki – idézte vissza az iskolavédőnő a Blikknek, hogy mi váltott ki nagy ijedtséget csütörtökön a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskolában. Mint ismert, az Epipen injekciókat azután kezték el kiosztani az iskolákban, hogy januárban egy kisgyermek egy születésnapi tortától meghalt egy újpesti iskolában, mert mogyoróallergiás volt.

– Az anafilaxiás állapotba került gyerekhez természetesen hívtuk a mentőket, akik a mentőállomásról gyorsan kiértek, és miután stabilizálták a gyermek állapotát kórházba szállították. Úgy tudom, hogy jelenleg is ott tartják még, és ott van mellette az édesanyja is. A védőnő elmondta, hogy a tanévkezdés előtt a KLIK minden oktatási intézménybe szállított ki EpiPen injekciókat, amiről a védőnő tájékoztatást tartott a tantestületnek.

– Ezután az EpiPen bemutató eszközön a pedagógusok is kipróbálták, hogy miként kell azt használni, hogy ők is be tudják adni, ha szükség lenne rá – mondta a védőnő. A történteket ugyan felelevenítette lapunknak, de fotót nem akart magáról, mert úgy gondolja, hogy nem az a lényeg, hogy ki adta be az injekciót az allergiás reakció ellen, hanem az, hogy az rendelkezésre áll, valamint, hogy nemcsak ő, hanem az iskola tanárai is tudják azt használni adott esetben. Hasonlóan vélekedett dr. Bilonka Judit igazgató is. – Idén először biztosított két csomag EpiPent az iskoláknak a KLIK, és örülünk neki, mert biztonságot ad. Az allergiás sokkot leginkább a darazsak, a méhek és a lódarazsak mérge válthat ki. Egy anafilaxiás sokk esetén gyorsan jelentkeznek az első tünetek, leginkább az allergiás bőrreakció. Mint a csalánkiütések, amelyek gyorsan szétterjednek a bőrön. Majd megduzzadhatnak a szemhéjak, az ajkak, a gége, de előfordulhat émelygés, hasfájás és hasmenés is. Továbbá viszkehetnek a kezek, a talpak, felléphet orffolyás is. Ha rekedtség, köhögés, vagy szapora légzés, esetleg légszomj lép fel, akkor az arra utalhat, hogy a légutak kezdenek beszűkülni. A sokk hatására eszméletvesztés léphet fel, összeomolhat a keringés és leállhat a légzés is. Az anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható EpiPen injekció egy steril oldat, amely előre töltött tollban található és az izomba kell azt beadni.Címkép: A Barcsay iskola Szentendrén