„A DK lépése egyértelműen a saját pártépítést szolgálja, mégpedig a többi ellenzéki párt háttérbe szorításával”

Posted by

>A Dobrev Klára vezette árnyékkormány névsorát hétfőn hozzák nyilvánosságra. Ha az adott terület felelősei minden egyes alkalommal megszólalnak, amikor lépni kellene és nemcsak azt mondják el, mit csinál rosszul az Orbán-kormány, hanem azt is bemutatják, ők hogyan kezelnék a bajt, akkor a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának létrehozása növelheti a párt népszerűségét. Így értékelte lapunknak a Republikon Intézet stratégiai igazgatója azt a bejelentést, hogy Dobrev Klára EP képviselő, a DK ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje elvállalta: alternatív kormányfőként „kiutat mutat a magyar embereknek a megélhetési válságból”, s ezzel felkészül egy majdani valódi kormányzásra. Végre kiderült, hogy mire készült az ellenzéki párt, amit Gyurcsány Ferenc volt kormányfő hónapok óta…

Virág Andrea az ötletet és az időzítést is ésszerűnek látja a párt szempontjából, az erről szóló kampányt pedig politikai és kommunikációs értelemben is láthatóan jól felépítettnek tartja, bár valószínűnek látszik, hogy a lépésnek az ellenzék többi pártja nem örül felhőtlenül. Mint mondta, jelenleg az ellenzék széttöredezett, pártjai érezhetően sem együtt, sem külön-külön nem találnak válaszokat a válságok sorozatára, pedig a Fidesz népszerűsége a legutóbbi felmérések szerint az infláció, a gyenge forint, az energiaárak, az egyre nehezebb megélhetés miatt csökken, amit ki kellene használniuk, s ehhez szükség lenne valamilyen együttműködésre. Ennél azonban a következő választásokra készülve ma fontosabbnak látszik az önálló arculat felmutatása, s ebben a DK jogosan hivatkozik a vezérszerepet magyarázó – táboron belüli – legmagasabb támogatottságára. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az éppen elnökcserékkel elfoglalt kisebb ellenzéki pártok nem is tudnának alternatívát kínálni a jobboldali kormánykoalícióval szemben – sorolta az érveket az elemző.

– Egy árnyékkormány tagjainak rendszeres megjelenése ugyanakkor lefoglalhatja az ellenzéknek jutó médiafelületek nagy részét, tehát a DK lépése egyértelműen a saját pártépítést szolgálja, mégpedig a többi ellenzéki párt háttérbe szorításával, ami felerősíti a versenyt ezen az oldalon, belső konfliktusokhoz vezethet, s háttérbe szoríthatja a közös célt, a fideszes, de leginkább a bizonytalan szavazók megszólítását – értékelte a bejelentést az elemző. A Demokratikus Koalíció a 2024-es EP választásra készülve sokat nyerhet a lépéssel, de még az egyébként összefogásra kényszerítő önkormányzati választás előtti tárgyalásokon is erősítheti a pozícióit, ha sikerül növelni a népszerűségét.

Az árnyék-miniszterelnök terveit vasárnap ismerheti meg a közvélemény, a Dobrev Klára vezette árnyékkormány névsorát pedig hétfőn hozzák nyilvánosságra, tehát nem tudni, lesz-e valamilyen szerepe Gyurcsány Ferencnek ebben a csapatban, vagy marad „csak” pártelnök.

Megjelent a Népszava Belföld oldalán és az Új Hétben
Címkép: Dobrev Klára árnyék-kormányfő