A főszereplők messzebbre látnak

Posted by

Bőhm András

Szerintem – a tévedés jogát fenntartva -, az elsődleges cél, hogy demonstrálják, az ellenzék pártjai a DK-n kívül súlyukat vesztették, nincs több verseny, előválasztás, alkukötések és egyebek, a DK az egyetlen alternatíva, Dobrev Klára a dedikált vezető, aki beáll a sorba, helyet kaphat, aki nem, az mehet a süllyesztőbe.
Biztonság kedvéért a bejelentést megelőzően még megjelent egy IDEA közvéleménykutatás (szerencsés véletlen), ami igazolja az ellenzéken belüli fölényt. És a fölény valóságos, az új policy az összefogás helyett az álljatok be mögénk megszületett. Nem a Fidesznek szól az árnyékkormány, hanem az ellenzéki pártoknak, amelyek tényleg fájdalmas süllyedésnek indultak, kedvenc Momentumom mostanában tartja szükségesnek a liberálisoktól való lassú eltávolodást, tartok tőle, hogy el is távolítja magától a szimpatizánsainak tekintélyes részét.
Ne legyen ebben igazam, de mintha divatossá válna a szégyenlős, alkalmazkodó politizálás az ellenzéken belül. Ezzel pl. a DK semmi esetre sem vádolható.
A másik motívum szerintem pedig annak a reménye, hogy késő ősszel, vagy a hideg téli hónapokban az általános kiszolgáltatottság és elkeseredettség olyan lázadást szít, ami megrengeti a kormányt, és akkor a DK készen áll (tudjuk: felkészült) a kormányzásra.
Azt gondolom, az első indok (elég volt az összefogásból) öncélú, barátságtalan, ám logikus és helyes politikai döntést igazol, a második (felkészültünk) viszont bullshit. Orbán ki fogja mozogni a válságot, a CÖF Bayerrel az élén átkozza Brüsszelt, jönnek a vidéki buszok, és a NER médiája karöltve a széljobbal mutatja eredménnyel felelősnek a nyugatot, Brüsszelt, a liberálisokat, stb., ismerjük. Ebben a helyzetben pedig – remélem akaratlan – segítséget nyújt Orbánnak az árnyékkormány, Dobrev Klárával az élen, aki egyenesen Brüsszelből jövet akar alternatívát kínálni a válság kitörésekor.