74% úgy gondolja, hogy Magyarország már nem teljes értékű demokrácia

Posted by

433:123 (28 tartózkodás)- megszavazta az állásfoglalást az EP

Pálfi Rita, Arató László
Euronews

A  csütörtökön az EP-ben 433 igen szavazattal (123 nem ellenében, 28-an tartózkodtak) támogatott dokumentum annak a 2018-as Sargentini-jelentésnek a frissített változata, melynek nyomán indult el az Alapszerződések hetes cikke szerinti eljárás.  A 2019-es EP-választáson nem induló, a parlamenti munkától elköszönő holland Judith Sargentini rapportőri szerepét az Európai Parlamentben a francia Gwendoline Delbos-Corfield vette át, aki tavaly Budapesten is járt. A jelentéstevő már többször elmondta, hogy a helyzet csak rosszabb lett, és szerinte az ukrán háború még jobban aláásta a Magyarországgal szembeni bizalmat.

Az ukrajnai háború hatással van arra, hogy Magyarország hogyan működik a Tanácsban a többi tagállammal. Ez az igazi probléma, amivel szembenállunk, ami érinti az Európai Unió szuverenitását, biztonságát és az Oroszországgal való kapcsolatát. Nagyon aggódunk amiatt, hogy Magyarország ezt aláássa, mert Magyarország talán inkább Putyin és Oroszország oldalán áll, mint az ukrán oldalon – mondta Gwendoline Delbos-Corfield.

Az állásfoglalás szerint a Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, a 12 éves Fidesz-kormányzás a választási autokrácia hibrid rezsimjét teremtette meg. Ez pedig nem történhetett volna meg, ha az európai intézmények hatékonyabban töltik be szerepüket a demokrácia védelmében.

A magyar jogállamiság helyzetéről és a jelentésről heves, néhol személyeskedésbe forduló vita zajlott szerdán. A felszólaló néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöld és radikális baloldali képviselők szerint súlyos, rendszerszintű problémák vannak Magyarországon. A magyar kormánypárt EP-képviselői és támogatói szerint viszont boszorkányüldözésről van szó, a magyar és a nemzetközi baloldal támogatásával.  Szerintük az EU-nak tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, akik negyedszer választották meg zsinórban Orbán Viktort és kormányát. Amit látunk, hogy miközben az Európai Bizottság és a a magyar kormány között megy egy konstruktív tárgyalás, aközben itt megbélyegzés, uszítás, problémakeltés zajlik. Megint egy újabb diktátumot fogadnak el, köszönjük szépen, nem kérünk ebből a diktátumból – mondta Gál Kinga.

“Ne adjanak uniós pénzt Magyarországnak!”

A most elfogadott jelentés lényeges újdonsága, hogy részletesen foglalkozik az uniós források kérdésével is. A képviselők ezzel felszólítják az Európai Bizottságot a következőkre:
A képviselők javasolják, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat.
– tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország maradéktalanul eleget nem tesz az európai szemeszterre vonatkozó valamennyi ajánlásnak, és végrehajtja az EU Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét;
– zárja ki a finanszírozásból azokat a kohéziós programokat, amelyek hozzájárulnak az uniós alapokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez;
– alkalmazza szigorúbban a meglévő szabályokat az uniós alapokkal politikai okokból történő visszaélések kezelése érdekében.