Árnyékkormány

Posted by
Simkó János
>Örülök a dk mai bejelentésének! Dobrev Klára kormánya – ha kilép az árnyékból -, a szabadság és a demokrácia kormánya lesz!
Újságíróként leginkább a sajtószabadság helyreállítását tartom halaszthatatlan tennivalónak, és mivel Deák Ferencnek tulajdonított szimpatikus sajtótörvény – „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.” – már akkor sem bizonyult elegendőnek, új, európai értékrendet követő médiatörvényre és új közmédiumra lesz szükség. Nem „majd egyszer”, hanem a kormányváltást követően, azonnal.
Orbán kormánya szétverte a társadalmat, megszüntette a köztársaságot, a jogállamot, válságba sodorta az országot. Eddig is Bálint Györgyöt idézve ezt tanítottam a média-kurzusaimon:
„Felháborodom, tehát vagyok. A felháborodás – a mai társadalomban – a szellemi ember létének legmagasabb rendű kifejezése. Felháborodni nem személyes sérelmekért, elvi alapon: ez az entellektüel végső és legintenzívebb teljesítménye, ez az ő barikádharca. Ifjú entellektüelek, tanuljátok meg a felháborodás művészetét!” (Bálint György: Intelmek kezdő felháborodókhoz; részlet)
Számtalan okunk van a felháborodásra!
A fenti fennkölt célokat röviden is meg tudom fogalmazni: szeretnék biztos jövőt az unokáimnak, lássanak világot, de itthon boldoguljanak egy demokratikus Magyarországon!
Cserébe megígérem, hogy újságíróként, civilként az új kormány következetes kritikusa leszek. Mindent el fogok ismerni, ami méltó az elismerésre, és fel fogok háborodni, ha ezt diktálja a tisztesség, a humánum.