New York haszid iskolái nem nevelik diákjaikat az életre

Posted by
Victor Laszlo
(Washington)
>A New Yorkban és környékén működő száz haszid elemi iskola nem tesz eleget kötelességének, csak a zsidó hagyományt tanítja és teljesen elhanyagolja a közismereti tárgyakat. A diákok még angolul sem tudnak rendesen, matematikáról, történelemről nem is beszélve – állítja a cikk. Emiatt az iskolákból kikerülő diákok nem találnak állást és a nyomor lesz osztályrészük – így a NYTimes.

Az ügyben a lap szerint már számos vizsgálat indult, de a haszid közösségek ezeket, politikai kapcsolataik révén, sikeresen kivédték.

Itt van a Times of Israel írása ugyanerről:

A New York Times jiddisül is közölte írását haszid iskolák vizsgálatáról.

Valószínűleg ez az első alkalom, hogy az újság jiddisül is megjelentett egy cikket; az írás a haszid oktatási rendszer jelentős hiányosságaival foglalkozik, amelyek miatt a diákok nincsenek felkészülve az amerikai életre.

Ash Obel
A cikket, amely a New York-i haszid zsidó közösség oktatási normáinak vizsgálatáról szól, jiddis és angol nyelven is közzétették, valószínűleg azért, hogy a célközönség is hozzáférhessen a vizsgálat eredményeihez.
A haszidok száma New Yorkban mintegy 200 000 fő, ami az állam teljes zsidó lakosságának 10%-át teszi ki – írja a New York Times.A közösség nagy része jiddisül, a holokauszt előtti európai zsidóság uralkodó nyelvén beszél.
Az újság már korábban is közölt történeteket az angolon kívül más nyelveken is, de a vasárnapi cikk tűnik az első alkalomnak, hogy jiddis nyelven jelent meg. A vizsgálat megállapította, hogy egy állami szintű matematika- és olvasási teszten egy szatmári haszid iskolán belül a diákok 100%-a megbukott a teszteken. Az újság nyomozása megállapította, hogy “gyermekek generációitól tagadták meg szisztematikusan az alapfokú oktatást, sokukat a munkanélküliség és a függőség körforgásába zárva” a haszid közösségekben.”Az iskolák évente több ezer olyan diákot bocsátanak ki, akik nincsenek felkészülve a külvilágban való eligazodásra, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a haszid negyedekben a szegénység aránya New Yorkban a legmagasabbak közé emelkedjen” – áll a jelentésben.A The New York Times megállapította, hogy a haszid iskolák az elmúlt négy évben több mint 1 milliárd dollár állami támogatásban részesültek a városban, annak ellenére, hogy nem feleltek meg a New York-i állami oktatási normáknak. A haszid közösség vezetői szerint közösségük sokkal kevesebb állami támogatást kap az oktatásra, mint az állami iskolák.Címkép: Gyerekek és felnőttek mennek át az utcán egy iskolabusz előtt a New York-i Brooklyn kerületben található Borough Parkban, ahol sok ultraortodox zsidó család él. (AP Photo/Bebeto Matthews)