Orosz jövő

Posted by

Robert Ondrejcsak

>Mivel Vlagyimir Putyin  eredményeinek listája szédítő ütemben bővül, így egy idő után újra szükségét érzem, hogy újra összefoglaljam.
– lerombolta Oroszország mint megbízható partner képét, Moszkvát ma már „a nagy Észak-Koreának” tekintik, vagy még rosszabb: agresszív, kiszámíthatatlan agresszorként, amely megtámadja szomszédait, városokat rombol, embereket öl és háborús bűnöket követ el.
– megerősítette a NATO jelenlétét az orosz határon, szimbolikus erő helyett már a közép-európai szövetségesek területén is vannak igazán védekezni képes alakulatok
– 2 rendkívül hatékony állammal, Finnországgal és Svédországgal bővül a NATO. Így Oroszország stratégiai helyzete a Balti-tengeren és Skandináviában jelentősen gyengül, miközben a NATO jelentősen megerősödik a térségben.
– Putyin elvesztette politikai szövetségeseit Európában, csak bal és jobb oldali szélsőségesek maradtak.
– Az ukránok úgy egyesültek, mint talán még soha a történelemben – abszolút lehetetlen, hogy Oroszország bármilyen politikai befolyását elfogadnák országukban. És ez az állapot hosszútávú lesz, legalább több generáción át tartó tart majd.
– Az orosz agresszió miatt az európai államok jelentősen növelni kezdték katonai költségvetésüket és korszerűsíteni kezdték hadseregeiket. És nem csak az európai katonai hatalommá váló Lengyelországra vonatkozik, hanem például a korábban hezitáló Németországra is. A Nyugat katonailag erősebb lesz, Oroszország gyengébb.
– tömeges kivándorlás, a legképzettebb emberek kivonulása Oroszországból. Hatalmas emberi tőke pazarlása, több 100 ezer megy el (!!! ), az átlagon felüli végzettséggel rendelkező szakértők elvándorlása hosszú távon pusztító hatással lesz az orosz gazdaság innovációjára és növekedésére. Emellett Oroszország demográfiai hanyatlását is erősíti az emberek kivonulása, ahol évente több százezer fővel csökken a népesség.
– Európa megszabadul Oroszországtól való energiafüggőségétől, és így Moszkva elveszíti az európai államokkal szembeni zsarolási potenciált. Eddig alapvető tényező volt az európai politikában és az orosz befolyás pillére, de néhány hónap múlva már a múlté lesz. Az európaiak megértették, hogy nem függhetnek egy ellenséges államtól, és végül intézkedtek.
– pusztította el az orosz fegyveres erőket. Először esett drámaian az orosz hadsereg presztízse, ami hosszú távon és a Közel-Keleten is negatív hatással lesz az orosz pozíciókra a Kaukázusban, Közép-Ázsiában. amit az oroszok 2-3 évtized alatt modernizáltak, azt gyorsan elpusztítják és elveszítik az ukrajnai harcokban. Az orosz hadsereg sokkal gyengébb lesz ezután a háború után, egy generációval idősebb fegyverek és jelentősen korlátozott támadási potenciál marad benne.
– a szankcióknak köszönhetően az orosz gazdaság radikálisan zuhan. Ami még fontosabb, Oroszország hosszú távon elveszíti know-how forrását, innovációs forrásait és általában a modernséghez szükséges szakértői és technológiai hátteret. Ez legalább egy generációval visszaveti az országot. Oroszország másodrendű ország lesz, minimális fejlődési potenciállal.
Röviden: Oroszország semmit sem nyert azzal, hogy megtámadta Ukrajnát, de sokat vesztett: hatalmat, presztízst, pozíciót, hatalmat, embereket, vagyont. Egy szóval: a jövőt.