Miért nincs CÖF béketüntetés?

Posted by

Csikvári F. András

 24.hu szerint Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szeptember 8-án Kijevben jelentette be, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik kelet-közép-európai országnak.Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Románia, Szlovákia és Szlovénia részesül benne.
Kimarad: Magyarország és Szerbia.
Vajon miért maradtunk ki? És különben is miért nincsenek olyan nagy béketüntetések, mint a 60-as években voltak? – kérdezi a barátom.
Az első kérdésre könnyebbnek tűnik a válasz, de te is találgathatsz – válaszolom neki.
A második összetettebb. A 60-as években a szabad világ polgárai a vietnami háború ellen tüntettek. Furcsa mód úgy érezték, hogy az ő szabadságukat is veszélyezteti, hogy egy nagy erős agresszor megtámad egy kisebb országot. El tudtak tekinteni azoktól a körülményektől, hogy a nagy erős agresszor volt a szabadság és a demokrácia hazája, a megtámadott ország pedig egy igen csak elítélendő kommunista ország volt. Most Oroszország az agresszor, és Ukrajna a lator állam, és ahogy Bayer Zsolt fogalmazott: “egy lator államról beszélünk, és ezért az Ukrajnáért kellene nekünk itt Európában megfagyni, munkanélkülivé válni és feladni az egész régi életünket” Tényleg, miért nem szervez a CÖF béketüntetést? Milyen táblákat vinnének az első sorban? “Ukrajna egy lator állam!” Vagy, hogy “Oroszok, el a kezekkel Ukrajnától!”
Fricz Tamás valószínűleg az “Ami go home” táblát vinné, azzal olyan nagyot nem lehet tévedni.