Miért nem Lehet Más a Politika?

Posted by
 Zöldi László

>A 168 Óra eltűnt a standokról. Nem szűnt meg, csak éppen a digitális változatot viszi tovább a kiadóhivatal. A papír alapú hetilap utolsó főszerkesztője, Szombathy Pál már nincs a 168.hu impresszumában, de még valamilyen szerepet játszhat a szerkesztőség életében, mert érdekes interjút készített két volt LMP-s politikussal.

Schiffer András pártalapító és az általa fölfedezett Karácsony Gergely még mindig csak középkorú, de már megjárták a hadak útját. Schiffer visszatért eredeti szakmájába, és jól kereső védőügyvédként dolgozik. Karácsony pedig a budapesti polgárok első embere, szintén jó fizetésért. Pályafutásuk arról árulkodik, hogy amit hajdani pártjuk rövidítésű sugall – Lehet Más a Politika -, annak, vagyis egy „zöld rendszerkritikus” pártnak egyelőre nincs létjogosultsága. Ennél többet nem is időznék közös szenvedélyüknél, a környezettudatosságnál, az ügyesen irányított beszélgetésből ugyanis más tanulság bontakozik ki.

Bár politikailag eltávolodtak egymástól, mindketten sejtetik, hogy az április 3-i vereség mögött az ellenzéki csoportosulások kétlelkűsége rejlik. Azért nem használom a párt kifejezést, mert a hat összefogást mímelő párt mellett feltűnt a hódmezővásárhelyi polgármester is, aki épp úgy beárazta a fejleményeket, ahogy a többi ellenzéki vezető is. Igyekeztek elhitetni a győzelmi esélyt, de volt egy B-forgatókönyvük is. Elszólásaikból, hivatalos mondandójukat ellenpontozó metakommunikációjukból kirajzolódott, hogy nem hittek a választási győzelemben.

Ezt azonban, lássuk be, mégse üzenhették a választópolgároknak. Úgy kampányoltak tehát, hogy nagyobb, erősebb képviselőcsoportjuk lehessen az országgyűlésben. Legföljebb abban reménykedhettek, hogy elkerülik a Fidesz kétharmados többségét. Ez sem sikerült, de az ellenzéki összefogás révén ama kispártok is maradhattak az ország házában, amelyek külön-külön nem érték volna el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ez is eredmény persze, különösen akkor, ha az ellenzéki elit tagjai további négy évig jó pénzért érezhetik rosszul magukat. Az őfelsége ellenzéke szerepkör nem tetszik Schiffer Andrásnak, ki is szállt belőle. Karácsony Gergely is fanyalog, de még nem szállt ki.

Úgy tapasztalom, hogy egy újságoldalnyi terjedelmű interjú akkor jó, ha az alany legalább tíz figyelemre méltó (idézhető) mondattal véteti észre magát. A páros interjú két alanyának becsületére válik, hogy azért ötöt-ötöt sikerült összehozniuk.

 

Tíz mondat Karácsony Gergelytől és Schiffer Andrástól (168.hu, 2022. szeptember 14.)

 

Mindannyian éreztük, hogy ez az ellenzék ebben a formában nem fog tudni győzni. (K. G.)

A Fidesz magatartásmintái sajnos uralják az ellenzéket. (K. G.)

Az Orbán-rendszer mindig kínál valamennyi reményt az ellenzéknek. (K. G.)

Az Orbán-kormányt a német nagytőke tartja hatalmon. (K. G.)

/Gyurcsány Ferencről/ Adottság. (K. G.) 

/Gyurcsány Ferencről/ Kártékony miniszterelnök. (S. A.)

/Gyurcsány Ferencről/ Tragikus módon jelen pillanatban a legtehetségesebb ellenzéki vezető. (S. A.)

Mindenkit azzal lehet hatékonyan amortizálni, aminek azért van valamennyi tapadási pontja. (S. A.)

Ma nincs zöld rendszerkritikus párt a magyar politikában. (S. A.)

Fidesz-szavazók tömeges elcsábítása nélkül nincs kormányváltás. (S. A.)

Médianapló – 2022. szeptember 15.