Az orosz halálsor

Posted by

Ez egy 5 éves cikk. Azért választottuk közlésre, mert bemutatja, hogy semmi új sincs abban, amikor mostanában prominens oroszok gyanús haláláról írunk. Öt éve is így volt.

Oren Dorell

>Fényes nappal lelőtték az orosz parlament egy volt tagját az ukrán fővárosban, Kijevben. Holtan esik össze munka közben az Egyesült Nemzetek Szervezeténél régóta szolgáló orosz nagykövet. A szakadár ukrán Donyeck tartományban felrobbantják az oroszok által támogatott parancsnokot egy liftben. Holtan találnak egy orosz médiavezetőt washingtoni szállodai szobájában.

Mi a közös bennük? Ők azok közé a 38 prominens orosz  tartoznak, akik 2014 eleje óta megoldatlan gyilkosságok vagy gyanús halálesetek áldozatai lettek – derül ki a USA TODAY és Sarah Hurst brit újságíró által összeállított listából.  Hurst Oroszországban végzett kutatásokat.

Thousands of Ukrainians say goodbye Feb. 10, 2017, to Mikhail Tolstykh, a commander of the self-declared Donetsk People's Republic who was slain in a rocket attack on his office.

Ukránok ezrei búcsúznak 2017. február 10-én Mihail Tolsztyintól, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik parancsnokától, akit egy rakétatámadásban megöltek. ALEKSEY FILIPPOV, AFP/GETTY IMAGES

A listán szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök 10 magas rangú bírálója, hét diplomata, hat a Kremlnek olyanhatalomgyakorló munkatársa, akikkel – gyakran korrupció miatt – összevesztek, valamint 13 olyan katonai vagy politikai vezető, aki érintett a kelet-ukrajnai konfliktusban, köztük az Oroszország által támogatott szakadár erők parancsnokai. Ketten valószínűleg kapcsolatban állnak azzal a dossziéval, amely Trump elnök kampánystábja és a Kreml tisztségviselői közötti állítólagos kapcsolatokról szól, és amelyet egy volt brit kém készített, és megosztott az FBI-jal.

Tizenkettőt lelőttek, leszúrtak vagy agyonvertek. Hatot felrobbantottak. Tízen állítólag természetes halállal haltak meg. Egyikük rejtélyes fejsérülésekbe halt bele, egy állítólag megcsúszott és beverte a fejét egy nyilvános fürdőben, egyet felakasztottak a börtöncellájában, egy pedig kávéivás után halt meg. Hat haláleset okát ismeretlenként jelentették.

Putyin régóta keményen bánik az ellenfelekkel. Patrick Leahy szenátor márciusban azt mondta, hogy Putyin “meggyilkolta politikai ellenfeleit, és úgy uralkodik, mint egy önkényuralmi diktátor”. A halálos áldozatok listája – 36 férfi és két nő – mégis azt sugallja, hogy Putyin állítólagos támadásai kritikusai és informátorai ellen kiterjedtebbek és halálosabbak, mint azt eddig ismertük. Emellett új aggályokat vet fel Putyinnak és hadnagyainak Trump kampánystábjával való kapcsolatát illetően is.

Trump 2016 márciusában “erős vezetőként” dicsérte Putyint, 2015-ben pedig azt mondta, hogy “remekül kijönnék” az orosz vezetővel. Február 6-án Trump megvédte Putyint, amikor Bill O’Reilly, a Fox News akkori munkatársa gyilkosnak nevezte Putyint. “Sok gyilkos van” – válaszolta Trump. “Azt hiszi, hogy a mi országunk olyan ártatlan?” Az FBI és a kongresszus jelenleg a Kreml tisztségviselői és Trump kampánytanácsadói közötti kapcsolatokat vizsgálja a 2016-os elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálat részeként.

Leahy a Putyinra vonatkozó megjegyzését egy kongresszusi meghallgatáson tette, amelyen részt vett Vlagyimir Kara-Murza orosz politikai aktivista, akinek személyes tapasztalatai vannak kormányának a szókimondó kritikusok elhallgattatására irányuló erőfeszítéseiről. “Láttunk politikai ellenzéki vezetőket és aktivistákat, informátorokat, korrupcióellenes harcosokat és független újságírókat, akik így vagy úgy, de életüket vesztették” – mondta Kara-Murza a USA TODAY-nek. “Néha ezek gyanús öngyilkosságok és repülőgép-szerencsétlenségek, igazán ritka és szörnyű betegségek. Sok más esetben pedig egyenesen gyilkosságok”.
Kara-Murza együtt dolgozott Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettessel, Putyin ellenfelével, mielőtt Nyemcovot 2015-ben lelőtték Moszkvában. Kara-Murza egészen a közelmúltig együtt dolgozott Alekszej Navalnij orosz korrupcióellenes ügyvéddel és politikai képviselőjelölttel, aki  szemsérülést szenvedett, miután vegyi anyaggal támadták meg, miután kiszabadult a börtönből, mert idén tavasszal Oroszország-szerte nem engedélyezett tüntetéseket vezetett a Putyin-kormány ellen.

 

Russian opposition leader Alexei Navalny poses says unknown attackers doused him with green antiseptic April 27 outside a conference in Moscow. Navalny made a documentary about government corruption.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető azt állítja, hogy ismeretlen támadók április 27-én zöld fertőtlenítőszerrel locsolták le egy moszkvai konferencia előtt.

“Néha előfordulnak majdnem balesetek” – vallotta Kara-Murza márciusban a szenátus  vizsgáló albizottsága előtt. Kara-Murza elmondta, hogy kétszer is mérgezési kísérlet áldozata lett: 2015 májusában és idén februárban. “Az elmúlt két évben kétszer tapasztaltam mérgezésre utaló tüneteket, mindkét alkalommal Moszkvában” – mondta egy interjúban. “Mindkét alkalommal a tünetek hirtelen és a semmiből jelentkeztek. Mindkét alkalommal heteket töltöttem kómában, létfenntartó gépeken. Mindkét alkalommal az orvosok 5%-ra tették a túlélési esélyemet, ezért nagyon szerencsés vagyok, hogy ma itt lehetek. ”

Marco Rubio szenátor (R-Fla.) a meghallgatáson megjegyezte, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a politika rossz oldalára kerülünk Oroszországban. “A mi rendszerünkben, ha rossz döntést hozunk, elveszíthetünk egy választást, és fizetett elemzőként kell dolgoznunk a televízióban” – mondta Kara-Murza. “Az önök esetében emberek halnak meg.”

Rubio és más szenátorok felszólították Rex Tillerson külügyminisztert, hogy áprilisi moszkvai látogatása során találkozzon az orosz politikai ellenzék tagjaival, de Tillersonnak nem volt ideje a találkozóra – mondta Mark Toner helyettes szóvivő.

A listán szereplő idősebb diplomaták többsége valószínűleg a rossz egészségi állapot áldozata lett – mondta Boris Zilberman, a Demokráciák Védelméért Alapítvány Oroszország-elemzője.

“Tudva, hogyan élnek a diplomaták, egyik koktélpartiról a másikra járnak, és közben nem mennek edzőterembe, ez végül utoléri őket” – mondta Zilberman.

Ez vonatkozhatott a 64 éves Vitalij Csurkinra, Oroszország ENSZ-nagykövetére, aki február 20-án New Yorkban halt meg nyilvánvalóan szívrohamban. Mások, mint például az 56 éves Petr Polcsikov, az orosz külügyminisztérium Latin-Amerika osztályának főtanácsadója, akit december 20-án lőtt sebbel holtan találtak moszkvai otthonában, további vizsgálatot igényelnek – mondta Zilberman.

“Szinte lázban ég az Oroszország-sztori” – mondta Zilberman. “Ennek egy része lényeges. Szinte olyan, mintha minden hír mögött valami aljas dolog állna. Néha így is van. … Hajlamosak így eltakarítani a mocskukat”.

A közelmúltbeli halálesetek közül sok gyanút kelt, mert Putyin kritikusainak sora halt meg évekkel korábban nyilvánvaló gyilkosságokban. Ezek közé tartozik többek között:

– Nemcov, akit agyonlőttek, miközben barátnőjével sétált vacsora után a Kreml melletti biztonsági zónában. Két csecsen gyanúsított, egyikük Ramzan Kadirov csecsen vezető egykori testőre, bíróság elé áll, de a nyomozás során nem derült ki, hogy valaki megrendelte-e a gyilkosságot.
– Szergej Magnickij orosz adójogász, aki a börtönben halt meg, miközben az orosz kormánytisztviselők által állítólagosan ellopott 230 millió dollár után nyomozott. Soha senkit sem vádoltak meg.
– Alekszandr Litvinyenko orosz kém, aki disszidált, brit állampolgár lett, és 2006-ban Londonban radioaktív polónium-210-zel meggyilkolták, miközben az európai hatóságoknak segített egy korrupciós ügyben folytatott nyomozásban. Az “államilag támogatott gyilkosság” az orosz kormány azon törekvése volt, hogy hideglelős üzenetet küldjön kritikusainak – mondta Peter Clarke, a Scotland Yard korábbi megbízottja, aki a nyomozást vezette, április 17-én a brit Daily Mailnek. A brit hatóságok két orosz gyanúsítottat azonosítottak, de Oroszország megtagadta a kiadatásukat, és senkit sem vádoltak meg.

– Anna Politkovszkaja oknyomozó újságíró, aki a nyugtalan oroszországi Csecsenföldön vívott háború idején leleplezte az orosz kegyetlenkedéseket. Moszkvai lakásának lépcsőházában lőtték le 2006-ban. Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőrtisztet elítélték az újságírónő megfigyelésének elrendeléséért, de tagadta, hogy megölte volna. A férfit 2012-ben 11 év börtönbüntetésre ítélték. Később öt feltételezett bűntársát is elítélték, köztük kettőt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Pavliutchenkov ígérete, hogy azonosítja, ki rendelte el a merényletet, nem vezetett további vádemeléshez.

 

 

Russian police officers stand next to the body of Boris Nemtsov, a former Russian deputy prime minister and opposition leader, at Red Square with the Kremlin Wall in the background in Moscow on Feb. 28, 2015.

Orosz rendőrök állnak Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető holtteste mellett a Vörös téren, a … Bővebben
PAVEL GOLOVKIN, AP

A legutóbbi áldozatok közül kettőt, Oleg Erovinkint és Alekszandr Oronovot orosz elemzők úgy jellemezték, hogy valószínűleg kapcsolatban állnak egy volt brit kém által írt dossziéval, amely Trump és kampánystábja állítólagos összejátszásáról szólt a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásra irányuló orosz erőfeszítésekkel.

A 61 éves Erovinkint, az orosz kémügynökség tábornokát és Putyin egyik bizalmasának közeli munkatársát holtan találták meg autója hátsó ülésén december 26-án Moszkvában. A halál oka ismeretlen.

A 69 éves Oronov, egy New Yorkban élő ukrán származású üzletember március 2. körül halt meg ismeretlen körülmények között – közölte Andrij Artemenko, az ukrán parlament egyik tagja. Oronov januárban találkozót szervezett Trump ügyvédje, Michael Cohen; Trump üzlettársa, Felix Sater és Artemenko között egy Oroszország számára előnyös ukrajnai béketervről. Artemenko azt állította, hogy Oronov a béketerv-összeesküvés miatt halt meg.

A közelmúltbeli halálesetek listáján nem szerepel a 46 éves Matthew Puncher, a Litvinyenko-vizsgálat brit polóniumszakértője, aki a jelentések szerint tavaly májusban, egy oroszországi útról visszatérve halálra késelte magát oxfordshire-i otthonában.

Luke Harding 2016-ban megjelent, A Very Expensive Poison; the Assassination of Alexander Litvinenko and Putin’s War with the West című könyvében a feltételezett politikai gyilkosságok sorát írta le. Volt KGB-tisztek és disszidensek leírták az ellenségek megölésére használt mérgekkel kapcsolatos szovjet korabeli kutatásokat, amelyek a posztszovjet Oroszországban is folytatódtak – írta Harding. Egyes anyagok olyan ritkák és olyan kevés nyomot hagynak maguk után, hogy a halál könnyen összetéveszthető egy szívrohammal.

Hurst újságíró, aki segített összeállítani a halálesetek listáját, azt mondta, hogy a közelmúltban tapasztalt emelkedés a Putyinra és társaira nehezedő növekvő politikai nyomás jele. “Putyin egy bűnszervezet élén áll (és) ott vannak ezek az emberek, akiknek szennyesük van róla” – mondta. “Nem meglepő, hogy hajlandó leszámolni az emberekkel.”

Kara-Murza, aki még mindig lábadozik az állítólagos mérgezésből, azt mondta, hogy “egyáltalán nincs kétsége afelől, hogy ez egy kísérlet volt a megölésemre az elmúlt évek orosz ellenzéki politikai tevékenységeim miatt, pontosabban azért, mert aktívan részt vettem a Magnitsky-törvényt támogató kampányban”, amely amerikai szankciókat követel az emberi jogok megsértésében és korrupcióban érintett orosz tisztviselők ellen.

Nataliya Magnitskaya's son Sergei Magnitsky, a lawyer, died in prison.

Natalija Magnickaja fia, Szergej Magnicszkij ügyvéd a börtönben halt meg.
ALEKSZANDR ZEMLIANICSENKO, AP

Azt tervezi, hogy más nyugati országokban is hasonló törvényeket fog szorgalmazni, és ha fizikailag megerősödik, visszatér Oroszországba, hogy folytassa aktivizmusát.

Mivel a gyanús halálesetek közül sokan a kormányzati korrupcióhoz vagy azokhoz kapcsolódnak, akik leleplezték azt, Kara-Murza sürgette a kongresszust, hogy akadályozza meg, hogy a nemzetük vagyonát ellopó oroszok az Egyesült Államokban fektessenek be.

“Ez nem csak a pénzről szól” – mondta szenátusi vallomásában. “Sokkal inkább arról az üzenetről van szó, amelyet az Egyesült Államok Oroszországnak küld”.

A USA Today írása 2017. május 2.

 

                                                                A friss névsor

2022. február 25-én a Gazprom egyik vezetője, Alekszandr Tyulakov holttestét találták meg szentpétervári birtokának garázsában, halálának körülményei tisztázatlanok, az orosz sajtó vélhető öngyilkosságról írt. Meg nem nevezett források szerint a Gazprom biztonsági emberei a rendőrséggel egy időben érkeztek a helyszínre. Ők a rendőröket azonnal kiterelték a helyszínről, és lezárták Tyuljakov birtokát – mondta a Novaja Gazetának a kitessékelt nyomozók egyike.  Három nappal később, február 28-án a Londonhoz közel Surreyben található, elképesztő luxusingatlanában találták meg az ukrajnai születésű orosz milliárdos, Mikhail Watford holttestét. A brit hatóságok nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat, „halálának körülményei nem gyanút keltők” – állt a hatóságok szűkszavú közleményében. Watford a hivatalos közlés szerint felakasztotta magát, miközben gyerekei és feleségei otthon tartózkodtak.  Március 23-án Nyizsnyij Novgorodban lévő birtokán, két fia és felesége holtteste mellett találták meg Vaszilij Melnyikov milliárdos orosz üzletember, a Medstorm tulajdonosának tetemét. A holttesteken szúrt sebeket találtak, a hatóság szerint Melnyikov öngyilkos lett, de előtte családtagjait is ő ölte meg.   Április 28-án 13 éves lányával és feleségével együtt saját huszonéves éves lánya találta holtan a Gazprombank korábbi elnökhelyettesét, Vlagyiszlav Avajevet moszkvai luxusapartmanjában. Hatósági közlés szerint az ajtó belülről volt zárva.  A nyomozók szerint az 51 éves Avajev először családját ölte meg, majd önmagával is végzett, de hozzá közel álló források szerint korábban semmi nem utalt nála ilyen szándékra. Másnap Szergej Protoszenya, a Novatek egyik korábbi vezetője és két családtagja holttestét találták meg az oligarcha spanyolországi birtokán. Őt egy korlátra akasztották fel, feleségét és lányát pedig baltacsapásokkal és késsel ölték meg. Andrej Krukovszkij halálának pontos ideje bizonytalan, Szocsiban egy, az Achipse erőd közelében lévő sziklán találták meg, halálának hivatalos oka, hogy mászás közben lezuhant. A 37 éves tapasztalt hegymászó a Krasznaja Poljana, a Gazprom tulajdonában lévő estosadoki síparadicsom vezetője volt – ez egyébként Putyin egyik kedvenc téli üdülőhelye.