Ez most abszurd, de nem groteszk

Posted by

Gellért András
>Jóhiszeműen azt feltételeztem, hogy a nyugdíjas lelkész, aki vélhetően sokat tanulmányozta a szent szövegeket, tud olvasni, és képes is értelmezni azokat. Tévedtem. A nyugállományú lelkipásztor azonban csalódást okozott, mert nem érti, vagy ami súlyosabb eset, nem akarja érteni miről szól a legutóbbi bejegyzésem. Nem magyarázom el, sosem szoktam, legfeljebb annyit jegyzek meg, évek óta következetesen csak szatírákat, abszurdokat, groteszk szövegeket írok. Ezek sosem
konkrétumokról szólnak, hanem eltúlzott, kicsavart helyzetek. Persze mindnek a mélyén ott van mindaz amitől félek, amitől mindannyiunkat féltem, ami a hétköznapjainkra rátelepedik.
Mindenesetre a lelkész ezt írta kommentben: …a hangulatkeltő hazugság mintapéldája. Mi lett volna, ha Gellért Andrást is kikaparták volna…? Egy másik “úr” lazán csak arra kér, “na takarodj”.
Múlt héten, mikor az iskolatáskák megszentelése szolgáltatta az apropót az újabb abszurd megírásához, akkor egy volt kolléganő primitív bunkónak nevezett, majd letiltott, az ismerőseivel pedig közölte, minden vallásgyalázót töröl az életéből. (Az írás nem a vallásról, hanem a közoktatás ellehetetlenítéséről szólt).
Egy másik úrasszony pedig a “táskákhoz” annyit fűzött hozzá, “emberhez méltatlan” aki ilyet ír.. Semmi gond, nem kell barátkoznunk, csupán jó lenne szót értenünk egymással. Úgy tűnik azonban, éppen erre képtelenek, de ismétlem, vélhetően nem is akarnak szót érteni. Vagy nem értenek semmit, vagy inkább nem akarnak tudomást venni a valóságról. A lényegről, milyen meglepő, sosem beszélnek. Rossz hírem van számukra: a tükör nem hazudik.