Életveszélyes abortuszok felé

Posted by

Antoni Rita
>„A kormány megnyitja az utat az illegális, így a nők számára akár életveszélyes abortuszok felé – és nyugodjatok meg, lesz ez még rosszabb. (Most kihagyom az »én megmondtam« részt.) Aki a kétalkalmas (és mellesleg, a terhesség megtartása szempontjából totál hatástalan) védőnői vegzáláson nem kívánt részt venni, az eddig is Bécsbe ment. Most majd még többen fognak így tenni – aki pedig nem kíván szívhangot hallgatni, mert lelki zsarolás nélkül is képes felmérni az élethelyzetét és döntést hozni, de nincs pénze külföldre menni, majd otthon próbálkozik.
Az a baj, és amit még mindig nem sikerült megérteni, hogy az esetek többségében úgyis az lesz, amit a nők akarnak – és az állam dolga és lehetősége egyedül az, hogy a döntésükben támogassa őket. Vannak olyan nők, akik valójában meg akarják tartani a váratlan terhességüket – őket kellene segíteni abban, hogy ezt a körülményeik dacára is megtehessék.
Az állam, akármilyen eszközöket vet be, nem fogja tudni a nők akaratát befolyásolni. De hogy azért egy pro tippet is mondjak: az abortuszok számát TB-támogatott fogamzásgátlással és átfogó iskolai szexedukációval lehet csökkenteni. Azaz, azt lehet megakadályozni, hogy a nem kívánt terhességek létrejöjjenek.
Azt, hogy a nők mit kívánjanak, vajmi kevéssé lehet befolyásolni. Tudom, szomorú, de ez van.”