Összeomlás

Posted by

Putyin kétfrontos agressziója csődöt mond. A második frontot az Európai Unióval szemben nyitotta meg, az orosz energiát zsarolásra használja fel, és bár még mindig akadnak az EU-n belül olyanok, akik az ő állításait szajkózzák és hozzá hasonlóan képtelenek távlatokban gondolkodni, az orosz elnök a saját lábába lőtt: elveszíti legfontosabb nyersanyagfelvevő piacát, Európát. Azzal ugyanis, hogy energiaháborút indított az EU ellen, megmutatta, Oroszország nem megbízható partner többé, így már Németország sem számít az orosz gázra. Csakhogy Moszkva nem tud mit kezdeni a gázzal, a megtermelt mennyiséget kénytelen elégetni, ami környezeti szempontból is rendkívül káros, nem mintha a Kreml valaha is sokat törődött volna az éghajlatvédelmi kérdésekkel.

Putyin azt a célt tűzte ki maga elé, hogy viszályt keltsen az EU-ban, és energiafegyvere révén táplálja az európai választók elégedetlenségét. Ezért különösen nyilvánvaló, hogy az öreg kontinensnek miért kell minél gyorsabban megszabadulnia a külföldről származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségétől. Putyin voltaképpen nagy szívességet tett az Európai Bizottságnak, hiszen felgyorsítja az átállást a zöldenergiára.

Közben itthon azt hallhatjuk, hogy az orosz gáznak nincs alternatívája. Pedig az energiaválság jelzi: önsorsrontás az agresszorhoz ragaszkodni, amikor az a zsarolás politikáját választja.

Megjelent a Népszava Vélemény rovatában és az Új Hétben

Címkép: Ukrán tüzérség Excalibur okos lőszerrel

%d bloggers like this: