Kövér László sziklafal és szakadék között

Posted by
Kardos András
>„Ma, az ukrajnai háború kitörését politikailag megakadályozni nem tudó, a békét diplomáciailag helyreállítani képtelen és – külső nyomásra – a legalapvetőbb gazdasági érdekei ellen cselekvő Európai Unió már most vesztesnek minősül attól függetlenül, hogy a háborús frontokon melyik közvetlen hadviselő fél hirdeti majd ki magát győztesnek.” – kezdte hajmeresztő beszédét a házelnök.
Megmentené és tapasztalatokkal segítené a haldokló Európát
Kövér arról beszélt az ünnepségen, hogy a XX. században „sziklafal és szakadék közé szorított” magyarság örömmel felajánlja tapasztalatait a jelenben a szakadék szélére szorított Európának – magyarok ugyanis megmászták már a maguk sziklafalát, elkerülték a sorsot, amit ellenfelei szántak neki, de Európáról ez nem mondható el. (telex)
Kövér doktor valóban doktor kíván lenni: Európa doktora. Ehhez kell ugye a diagnózis. Ami úgy kezdődik, hogy Európa nem tudta megakadályozni a háború kitörését. Felhívjuk a doktor úr figyelmét arra a csekély diagnosztikai téveszmére, miszerint a háborút egy Putyin nevű agresszornak kellett volna ki nem robbantania, vagyis megelőznie, és nem EU-nak. Aztán a második pont , hogy az EU nem tudja kirobbantani a békét, és -külső nyomásra- önnön érdekei ellen cselekszik. Jelezzük a doktornak, hogy a békét leginkább a hadban álló felek szokták-tudják helyreállítani. Továbbá a szankciók, mert erről beszél az orvosunk, nem az EU érdekei ellen hozattak, hanem, igen helyesen, az agresszor Oroszország ellen. És ha ebből az EU polgárainak is van nehézsége, akkor gondolhatna a doktor úr a háború ukrán és orosz áldozataira, továbbá a menekültekre.
Még továbbá a doktor úr szerint talpig egészséges hazánk, noha valaha sziklák és szakadék közé záratott, immáron megmászva a sziklafalat, örömmel segítené a szakadék szélén tántorgó Európát.
Doktor Úr! Leszámítva a szikla és a szakadék metafizikai dualizmusának lidércpulykáját, egy ponton valóban segíthetné paciensét, a szegény, beteg, szakadékos Európát:
Ha Magyarország, az Ön javaslatára, azonnal belépne az Európai Ügyészségbe.
No lám, doktor úr, hamis diagnózisra is van orvosság. És akkor műtét sem kell. Csak belépés.

Címkép: Pápai Gábor/Népszava