Amerikai értesülések az ukrán háborúról

Posted by

New York Times
>Ukrajna hétfőn folytatta a 200 napos háború terepének átrendezését, újabb területeket foglalva es északkeleten és délen egyarán felvetve a kérdést, hogy Oroszország egykor félelmetes hadserege képes-e megtartani a még mindig általa ellenőrzött területeket az országban. Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az elmúlt 24 órában további 20 olyan ukrán városba és faluba nyomult előre, amelyek korábban orosz ellenőrzés alatt álltak, és ezzel több száz négyzetkilométert foglalt vissza északkeleten.
Azt is közölte, hogy az elmúlt napokban közel 200 négyzetkilométert foglalt vissza a déli Herszon régióban, egy olyan offenzíva keretében, amelynek célja, hogy elvágja a Dnyipro folyótól nyugatra állomásozó több ezer orosz katonától azt a területet, amelyet Oroszország az invázió kezdeti szakaszában magának követelt.
Oroszország még mindig hatalmas területeket tart birtokában Kelet- és Dél-Ukrajnában. Az orosz tisztviselők azonban, akik a visszavonulást az “átcsoportosítás” érdekében tervezett lépésként jellemezték, nehéz kérdésekkel néznek szembe, különösen az ukrajnai “különleges katonai műveletükkel” szembeni, a háborút támogató hazai hangok növekvő negatív visszhangja miatt. Elemzők szerint a moszkvai katonai vezetőknek őszintéb meg kell nézniük erőik jelenlegi állapotát, amelyek egyes területeken kimerültek és demoralizáltak.

Az ukrán offenzíva gyors sikere lökést adott európai szövetségeseinek a várhatóan kemény, emelkedő üzemanyagköltségekkel járó tél előtt, és valószínűleg növeli a NATO-tagokra nehezedő nyomást, hogy Ukrajnát nehezebb fegyverekkel lássák el. A vártnál gyorsabban lezajlott előrenyomulás az ukrán hadsereg számára – amely sokkal kisebb és sokkal kevésbé felszerelt, mint orosz ellensége – azt a kérdést is felveti, hogy meddig mehetnek el erői anélkül, hogy a hideg tél beállta előtt túlterhelnék a csapatokat.

Más fejlemények:

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének vezetője elmondta, hogy az Ukrajna és Oroszország részvételével zajló tárgyalások célja a katonai akciók szüneteltetése a Zaporizzsjai Atomerőműben és annak környékén, ahol a sorozatos lövések katasztrofális leolvadástól tartanak.

Moszkva és Szentpétervár 18 tanácsának önkormányzati képviselői hétfőn aláírtak egy petíciót, amelyben lemondásra szólították fel Vlagyimir V. Putyin orosz elnököt. A petíciót azután nyújtották be, hogy a múlt héten egy szentpétervári önkormányzati tanács felszólította az Állami Dumát, a parlament alsóházát, hogy Putyin ellen árulás miatt indítson vizsgálatot az Ukrajna lerohanásáról szóló döntése miatt. Az említett képviselőket az orosz hadsereg lejáratásával vádolták, ami közigazgatási bűncselekmény.

Címkép: Az ukránok helyreállítják az infrastruktúrát a visszafoglalt területeken