Oroszország, miként Orbán Viktor, több pólusú világot akar

Posted by

A Moszkva-barátnak tekinthető Magyar Békekör meghívta az orosz nagykövetet, tartson náluk előadást.  A Szakszervezetek Házában tartott rendezvényen Jevgenyij Arnoldovics Sztaniszlavov több olyan dologról szólt, amely rávilágított az orosz politika céljaira és az Orbán-kormányhoz való viszonyáról. Ez megtudható a Békekör tudósításából.
Eszerint:  Oroszország “kölcsönösen előnyös kapcsolatot ápol Magyarországgal, s ezt tekinti normálisnak, nem pedig a Nyugat szankciópolitikáját”. A diplomata egyetértően idézte Orbán Viktor véleményét arról, hogy „kopogtat az ajtón a több pólusú világ”. Ilyen nagy manőverezési lehetősége kis országoknak még nem volt – idézte továbbá Orbán Balázs véleményét „A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye” c. könyvéből. „Mi a szuverén egyenlőség alapján építjük kapcsolatainkat Magyarországgal – úgy tűnik, sikeresen” – mondta, és hozzátette: a több pólusú világrendben, mely Oroszország célja, helye lesz minden olyan országnak, amely máris kiáll a szuverenitásáért.
A több pólusú világrend a legtöbb országnak előnyére válik egy ilyen új világrend, hiszen az eddigi “egypólusú amerikai hegemóniától megszabadulva érvényt szerezhet nemzeti fejlődésének”. Az ukrajnai orosz “különleges katonai művelet nem csak Ukrajna nácitlanítására, demilitarizálására és semlegességére irányul, hanem egyúttal a több pólusú világrend katalizátora is” – fejtegette Sztaniszlavov.  „A liberálcentrikus világról a szuverenitás világrendjébe történő átmenet sok évet vesz igénybe, hiszen olyan új erőegyensúlyt feltételez, amely lehetővé teszi, hogy többé ne egyetlen állam diktálja a feltételeket, hanem mindenki érdekeit figyelembe vegyék” – jelentette ki az előadó.
Az egypólusú régi rend mindent elkövet, hogy megakadályozza az országok, nemzetek egyenjogú együttműködésén alapuló új rend megszületését. Az Egyesült Államok ezért választja a konfrontáció útját, s gyűri maga alá csatlósait, legfőképpen az Európai Uniót, mely eddig sem igen büszkélkedhetett önálló külpolitikával. Az EU vezetői valósággal élvezik, hogy kiszolgálhatják az amerikai érdekeket, és gyűlöletet szíthatnak az oroszok ellen – adott hangot véleményének a nagykövet.
Sztaniszlavov hangsúlyozta: nem Oroszország kezdett háborúba Ukrajna ellen, hanem Kijev az Ukrajnában élő oroszok ellen. A különleges katonai művelet célja, hogy véget vessen a kijevi rezsim háborújának. Teszi ezt a Donyecki és a Luhánszki Népköztársasággal kötött szerződése, és az ENSZ Alapokmányának 52. cikke alapján.+++

Forrás: Magyar Békekör
Címkép: Az orosz nagykövet (középen) a Békekörben