Sherlock Holmes kalandjai egy életre szólnak

Posted by

Kulturjunkie blog

Interjú Fray Adriennel, a magyar Sherlock Holmes Club elnökével
Sherlock Holmes gyerekkorom óta a kedvenc detektívem. Közel 25 év után még mindig képes ámulatba ejteni, csodálatot ébreszteni bennem. Holmes leleményes, intelligens és különös módszerekkel dolgozó nyomozó, akinek kalandjai olvasók millióit szórakoztatják 135 év távlatából is. A filmek és sorozatok mellett nemcsak múzeum, hanem számos rajongói oldal és csoport őrzi emlékét, s okoz örömet újabb és újabb generációknak egyaránt. Magyarország többször is megjelenik a novellákban és a regényekben, hazánkban pedig egy rendkívül lelkes csapatnak és Sherlock Holmes kalandjai legsikeresebb szériája főszereplőjének, Jeremy Brettnek a szinkronhangját adó rajongó színész, Tahi Tóth László kezdeményezésének hála a magyar rajongói csoport számos sikert könyvelhet el magának. A magyar Sherlock Holmes Club elnökével, Fray Adriennel a kezdetekről, Holmes múltjáról és jelenéről, valamint terveikről beszélgettünk.

Miért Sherlock Holmes? Mi az, amitől máig ennyire népszerű?

Fray Adrienn: Sherlock Holmes a világ egyik legnagyobb hatású remekműve. Népszerűségének nagyon sok oka van, csak, hogy néhányat említsek: Conan Doyle egy olyan hőst teremtett, aki hozza a krimik biztonságos izgalmát. Érdekesség, hogy úgy egy évvel az első Holmes kaland után kezdődött a Hasfelmetsző Jack-féle sorozatgyilkosság Londonban. Attól, de az amúgy is naponta előforduló gyilkosságoktól féltek a hétköznapi emberek. Erre megjelent egy tanácsadó detektív, aki kezdetben a Strand Magazin hasábjain csak képzeletben, de elfogta a bűnözőket. Mindenre tudott megoldást, így reményt adott a rettegőknek. Franciaországban élt egy férfi, akit gyerekkorában sajnos saját szülei rendszeresen brutálisan bántalmaztak. Kölyökként maga is erőszakos volt, de felnővén már tenni akart az agresszió ellen. Számára Sherlock Holmes volt a példakép és rájött, hogy a brit nyomozó módszerei a valós életben is alkalmazhatóak. Ez a férfi Edmond Locard volt, ő vezette a francia rendőrség nyomozóit kiképző központját Lyon-ban, a két világháború között. Azt tanította, hogy úgy kell nyomozni, mint Sherlock.

Így Holmes előlépett a magazinok lapjairól és a való életben beindította a kriminalisztikát. A vadászsapkás lángész nélkül még borzalmasabb, erőszakosabb világban élnénk, ahol még kevésbé úsznák meg gaztetteiket a bűnözők és még több bűncselekményre szánnák el magukat. Továbbá a kalandjait olvasók közül Sherlock ezreket inspirált arra, hogy akár nyomozóként, akár törvényszéki szakértőként, esetleg bíróként az igazság oldalára álljanak. 2015-ben egy tanulmányom különdíjat nyert a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsánál. Ez arról szólt, hogy miért érdemes a raboknak Holmes kalandjait tanítani. Mai napig szilárdan hiszem, hogy egy jól kidolgozott tanmenettel most is lehetne Sherlock-kal jó útra téríteni bűnözőket. Külföldön több országban iskolai kötelező olvasmányok Holmes kalandjai, és a Robert Baden-Powell cserkésztáborokban azt tanították gyerekeknek, hogy a természetet Sherlock Holmes módszereivel érdemes felfedezni, tehát a detektívkirály a társadalom minden tagját meg tudja szólítani.

Sherlock Holmes bebizonyítja, hogy egy ember logikus gondolkodással lehet a sorsának ura, megteremtheti szakmai sikerét és boldogulhat a kegyetlen nagyvilágban. Reményt ad egy olyan korban, mikor a gyilkosság, erőszak és értelmetlenség tombol. Jelzi, hogy lehet és kell ezek ellen küzdeni, sikerrel tenni. Megfigyeléssel, tudással, kitartó munkával otthonosabbá válhat számunkra a zord világ. Erre az üzenetre minden korban szüksége van az embereknek. Sokan keresik a boldogulást, és aki jól értelmezi Doyle műveit, az rájön, hogy a Baker Street-i zseni több trükkje minden korban, így napjainkban is alkalmazható. Emellett persze, mivel mindig divat az egyéniség, Holmes pedig igazán egyedi karakter. Fényképen egy kinyújtott nyelvről és bozontos hajról, mindenki tudta, hogy az Einstein. Ayrton Senna jelképe például a sárga sisak volt, úgy Sherlock-nak is vannak jellegzetes védjegyei: a füles sapka, a pipa és a hosszú kabát. Könnyen felismerhető, bár sajnos sokan nem tudják, de Holmes jellegzetes sapkáját csak vidéki nyomozásokkor viselte, míg Londonban, a kor szokásainak megfelelően öltönyben meg cilinderben közlekedett, nyomozáskor pedig – ha kellett – álruhát öltött… Ugyanakkor, ha már Einsteint említettük, ő az a tudós, aki a zseni szó szinonimája lett. Hiába volt még számtalan fantasztikus tudós, azt csak ő érte el, hogy nevével helyettesítsük a zseni szót, meg még egyvalaki a világon, mégpedig Sherlock Holmes. Utóbbi sohasem létezett, így sokkal nagyobb teljesítmény ez tőle. Mindez jól jelzi, hogy az emberek mennyire tisztelik – már 1887 óta – a brit detektív gondolkodásmódját.
kep-1.jpgMég több okot lehetne felsorolni, ám, hogy a népszerűségéről még valamit mindenképp említeni kell: Saját hőse egy idő után már teher volt a sok irodalmi ágban tehetséges Conan Doyle-nak, így kényszermunkának érezte a Sherlock Holmes kalandok írását, ám még akkor is szeretettel és legjobb tudása szerint készítette a történeteket, amikkel megajándékozta az embereket. Doyle irodalmi zsenialitása mindenképp Holmes népszerűségének kulcsa, még ha sokan – tévesen – csak a Sherlock-ot eljátszó sármos színészeknek tulajdonítják hírnevét.

Mikor kezdődött a „szenvedély” Holmes iránt?

Fray Adrienn: Felnőtt fejjel. Már 30 évesen és több, mint egy évtizede tart. Nem csak egy-egy Sherlock színész, hanem minden érdekel vele kapcsolatban, így Holmes művészeti, történelmi, kriminalisztikai hatása is, illetve a róla elnevezett múzeumok, vagy akár szobrok, érmék, bélyegek stb. Külön büszke vagyok rá, hogy Sherlock Holmes Magyarországhoz is számos módon kötődik, ezeket felsoroljuk sherlock.blog.hu oldalunkon.

Tudom, hogy 2010-ben alakult a Club, Tahi-Tóth László ötlete alapján. Erről mesélnél bővebben? Hányan alapítottátok? Milyen tevékenységeitek vannak?

Fray Adrienn: 2010-ben létrehoztam egy magyar oldalt a detektívről. Kis ideje működött, mikor voltam olyan szerencsés, hogy beszélgethettem Tahi Tóth László színművésszel, aki Holmes legendás megformálójának, Jeremy Brett-nek volt szinkronhangja. Felesége, Kárászy Szilvia zongoraművész szalonjában fogadott. Meglepett, hogy nem csak leszinkronizálta, de kedvelte is a nagy detektívet. Említette, hogy a szinkronizálás hosszú folyamat volt, igen mostoha körülmények közt. Ugyanakkor volt Sherlock sapkája, nagyítója és pipája, amit meg is mutatott. Maga vetette fel, hogy kellene egy klub a rajongóknak, sőt klubhelyszínt is ajánlott, a Kárászy szalont. Meséltem neki, hogy gyógyíthatatlan betegségeim vannak, nem feltétlen tudom úgy vinni a dolgokat az életben, mint szeretném. Ő azonban ennek ellenére is biztatott, mondván Holmes-nak jó hatása van az emberekre és olyan kulturális ereje, hogy lesz igény rá, lesz a klubnak jövője.

A Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club-ot én alapítottam és megkérdeztem lenne-e az első klubelnök. (Amúgy más külföldi és hazai kluboknál is szokás a klub témájához kapcsolódó népszerű embert felkérni elnöknek, vagy tiszteletbeli elnöknek.) Tahi Tóth László örömmel vállalta. 2012-től Marincsák Zsófia is munkatársam, aki sokat segít a teendőkben, idén pedig Zleszik Pál András történelemtanár is vezetőségünk tagja.

2013-ban jött emailben egy angol nyelvű felkérés Aleš Kolodrubec-től, aki a Cseh Sherlock Holmes Társaság elnöke. Azt jelezte, bár nem ért magyarul, de annyira látszik a lapunkon, hogy tudással, odaadással foglalkozunk a detektívvel, hogy szívesen olvasná angolul is és szerinte szükség lenne ilyen oldalra nemzetközileg. Bezártuk a magyar oldalt és Zsófiával tavasszal megalapítottuk a sherlockian-sherlock.com oldalt. Ennek az lett az eredménye, hogy még év vége előtt dicsért minket a Londoni Sherlock Holmes Társaság közlönye.
kep-3.jpgJó online kapcsolatban állunk a londoni, a cseh, az indiai és több amerikai Sherlock Holmes Társasággal. Mindez azért nagy szó, mert a sherlockian társaságok zártak. Gyakran több éves személyes ismeretséggel se fogadnak tagnak olyanokat, akik rendszeresen eljárnak a nyitott eseményeikre vagy épp egy klassz Sherlock Holmes blogot is vezetnek mellette. Mi nem tudtunk a nyílt rendezvényeikre elmenni, de online meggyőzte őket a tudásunk, a munkánk színvonala – és ez rendkívüli. Sherlockian oldalunkat külföldi professzorok és művészek segítik, saját alkotásaik felajánlásával, vagy azzal, hogy interjút adnak nekünk. Boldogsággal tölt el minket, mikor elismerő olvasói leveleket kapunk.

Tavaly tértünk vissza a magyar honlapok világába a sherlock.blog.hu oldalunkkal. Már hazai professzorok s művészek is csatlakoztak hozzánk. Teljes szívből sajnálom, hogy Tahi Tóth László ezt már nem élhette meg.

Szintén tavaly a The Shaka Sherlockians of Hawaii fogadott minket tagjai közé, erről díszlevelet küldtek. A külföldi sherlockianok szívesen keresnek minket vagy mi is fordulhatunk hozzájuk. Ír rólunk a Baker Street Almanac, ami a sherlockianok évkönyve. Kapcsolatban állunk amerikai gyűjtőkkel, akiknek hatalmas gyűjteménye van Sherlock Holmes-ról. Idén Marincsák Zsófia írt ajánlót a neves Jeremy Black történelem professzor könyvének borítójára. Sorai a Londoni Sherlock Holmes Társaság egyik elnökének, a Királyi Történelmi Társaság tagjának és egy Sherlock Holmes könyv szerzőjének véleménye mellett foglalt helyet. Zsófi amúgy 2017-ben esszét is írt az angol About being a Sherlockian könyvbe.

Most az online tevékenységünk az, ami erős, hiszen van angol és magyar honlapunk is. Azonban szeretnénk egy magyar Sherlock Holmes kiállítást, mert az szintén közelebb hozhatná az emberekhez Sir Arthur Conan Doyle szenzációs hősét. Ehhez már megkezdtük a tárgyak beszerzését, illetve van olyan eset is, amikor jószívű emberektől felajánlásokat kapuk hozzá. Talán nem valósulhat meg, ám dolgozni érte és hinni benne is jó. Végül bárhogy történik, én már most nagyon szerencsés vagyok, mert azzal foglalkozhatom, amit szeretek, képtelen vagyok belefásulni, mindig örömmel tölt el, ráadásul jó embereket ismertem meg Holmes által. Sherlock Holmes kalandjai egy életre szólnak és rengeteg csodát adnak.