Lótolvajok és az istálló

Posted by
Csikvári F. András
“Különös, hogy a magyar szeret ugyan mindent lopni, de legjobban szereti a ló-lopást. A többit csak talentum-dolgának tartja, ezt azonban zsenialitásnak… és ha ez a zsenialitás, ki meri állítani, hogy Magyarország szükölködik lángelmék nélkül?” (Petőfi Sándor Úti levelek Kerényi Frigyeshez Pest június 24, 1847)
„Egy mondás szerint akiben megbízol, azzal együtt lophatsz lovat”, és „a magyarok örömmel lopnak lovakat a lengyelekkel együtt” – fogalmazott Orbán Viktor 2016-ban a pozsonyi találkozón, mire Jaroslaw Kaczynski pontosította, hogy „az EU nevű nagy istállóban lophatnánk a magyarokkal együtt lovakat”.
(A finn sajtó azóta ha valami lengyel-magyar ügy van, állítólag csak úgy hivatkozik ránk, hogy a “lótolvajok”.)

Orbán Viktor: hogyha az ember észreveszi, hogy döglött lovon lovagol, akkor szálljon le róla. (2022.május 22 Néprajzi Múzeum átadása)

“Most persze itt vannak még a szlovák és a cseh barátaink, de ott kormányváltások történtek, és ott ma a poszt-nyugati világot részesítik előnyben, nem vállalják a konfliktusokat Brüsszellel, jó pontokat gyűjtenek. Az én véleményem szerint ez olyan, mint amikor az ember beköti a lovait egy égő istállóba. Sok sikert hozzá!” (2022.július Orbán Tusványoson)
Csak tudnám, hogy a mi lovunk merre lődörög?
De ne kapassuk túlságosan el magunkat, minden náció nagy szakértője volt a ló lopásnak. Ma is használt német idióma, hogy olyan megbízható barátom, hogy akár lovat is elmennék lopni vele.